Hlavní obsah

Přehledně: Co dělat při ztrátě řidičáku či krádeži auta

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolenou vyráží mnoho Čechů autem. Průzkumy ukazují, že letos budou cestovat svým vozem jak po Česku, tak s ním budou vyjíždět do zahraničních destinací. Aby se vaše dovolená obešla bez zbytečných komplikací, přinášíme několik rad a tipů, jak se v situacích, které vás na cestách mohou potkat, zachovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud vyrážíte do zahraničí, nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění a k němu přibalte i asistenci pro vaše auto. Mnohé pojišťovny nabízejí i sezónní havarijní pojistky.

S náhradním řidičákem do zahraničí cestovat nelze

Samozřejmostí by pro každého řidiče měla být pečlivá příprava vozidla na cesty i kontrola dokladů. Ovšem co dělat, když vám těsně před cestou někdo řidičský průkaz odcizí? Vaší povinností je neprodleně odcizení, ale i ztrátu či poškození nebo zničení řidičáku ohlásit jakémukoliv obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. Ten vám vydá potvrzení o vašem oznámení, které však platí jen 30 dní.

„Po tuto dobu nahrazuje držiteli řidičského oprávnění řidičský průkaz, ale jen na území České republiky,” upozornila advokátka Tereza Jarošová z poradenské společnosti Vilímková Dudák & Partners.

Nový řidičský průkaz vám vydají do 20 dnů za poplatek 200 korun, při expresní žádosti, která vás přijde na 700 korun, pak do pěti dnů.

Změny ve vydávání nových řidičských průkazů

Ve vydávání řidičských průkazů došlo od 1. července 2018 k výrazným změnám:

  • Žadatel nemusí přinést svou fotografii v papírové podobě. Úředníci ji buď pořídí na místě, nebo stáhnou z databáze.
  • Žadatelé již nemusí chodit na obecní úřad v místě svého bydliště, ale na jakýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností.
  • Za vydání nového řidičského průkazu ve standardní lhůtě 20 dnů zaplatíte místo 50 korun poplatek 200 korun. V případě expresního vydání do pěti dnů je poplatek zvýšen z 500 korun na 700 korun.

O řidičák ale můžete přijít i v zahraničí. V takovém případě by vaše první kroky měly mířit na tamní policii. Poté neprodleně kontaktujte nejbližší konzulát nebo velvyslanectví, kde má Česká republika zastoupení, a ztrátu či odcizení nahlaste i tam.

„V cizině nový průkaz nemůžou vystavit, ale zařídí potvrzení o jeho krádeži. Toto potvrzení lze použít při případné dopravní kontrole na cestě ze země. Přesto během ní mohou nastat obtíže, neboť toto potvrzení někteří policisté neberou jako oprávnění k řízení motorového vozidla,” uvedla pro Právo Jarošová.

Po návratu domů nejpozději do pěti dnů na policii předložte potvrzení o krádeži řidičáku a na obecním úřadu požádejte o vyhotovení nového.

Zabavený řidičák v cizině vám zpět nevydají

Dopustíte-li se v zahraničí přestupku a místní policie vám zabaví řidičský průkaz, je to obvykle pouze na dobu určitou na základě toho, co stanoví policie dané země.

V cizině vám ale nemohou zrušit oprávnění k řízení motorových vozidel, což může pouze orgán, který vám průkaz vydal. Zahraniční policie nebo soud však mohou o vašem přestupku informovat české úřady.

„Při zahraničních cestách vám tedy prostřednictvím zahraniční policie lze udělit pouze zákaz řízení anebo ustanovit odebrání řidičského průkazu. Takový zákaz ale bude platit pouze v dané zemi. V jiném státě anebo dokonce v ČR je zákaz neplatný,” doplnila Jarošová.

Zabavený řidičský průkaz vám v zahraničí ale zpět nevydají. Bude odeslán prostřednictvím ministerstva ČR a následně předán příslušnému úřadu v místě vašeho trvalého bydliště, kde si jej budete moci vyzvednout.

Kdy volat policii k vykradenému autu

Do nepříjemných situací se ovšem nemusíte dostat jen v cizině, i na dovolené v Česku vám například mohou vůz vykrást.

Máte-li auto pojištěné a škoda je vyšší než spoluúčast, pak kvůli náhradě škody vždy musíte zavolat policii. Platí to i pro situaci, kdy jezdíte služebním vozidlem, nebo v případech, kdy máte vůz na leasing.

„Poté je nutno na hlídku, která byla na místo vyslána, počkat a v žádném případě s autem nemanipulovat. Není radno vstupovat do vozidla, zavírat otevřené dveře ani uklízet střepy. Bránili byste tak ohledání místa činu a případnému zajištění stop,” doplnila Jarošová.

 Jak postupovat při krádeži vozidla

Pokud zjistíte, že vám vůz někdo ukradl, je nutné kontaktovat policii, která vás vyzve k osobní návštěvě nejbližší policejní stanice za účelem sepsání oznámení o krádeži motorového vozidla.

„Pro sepsání trestního oznámení jsou potřeba následující doklady - občanský průkaz (cestovní pas nebo jiný náhradní doklad totožnosti), doklady od vozidla (OTP, TP, pojištění, v případě koupi vozidla na leasing leasingovou smlouvu apod.), v případě firemního či služebního vozu kniha provozu apod.,” uvedla Jarošová.

Policii budou zajímat i další informace, například typ, registrační značka a barva vozidla, kde jste vozidlo zaparkovali a přesný čas, zda vozidlo bylo uzamčeno, přibližný stav tachometru, zda a jakým způsobem bylo vozidlo dále zabezpečeno apod. Je proto vhodné si všechny potřebné údaje připravit.

Anketa

Přišli jste už někdy v zahraničí o doklady?
Ano
14,3 %
Ne
85,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Přehledně: Jak platit na zahraniční dovolené

Dilema, zda si vzít s sebou na zahraniční dovolenou hotovost či platební kartu, řeší každoročně většina turistů. Odpověď není jednoznačná, záleží především na...

Výběr článků

Načítám