Hlavní obsah

Představy mladých o vybavení prvního bydlení? O televizi ani kuchyňského robota nestojí

Novinky, bab

V průměru si mladí lidé představují, že na vybavení prvního bydlení by jim mělo stačit 270 tisíc korun. Svou domácnost si rozhodně nedokážou představit bez počítače a WiFi připojení, naopak televizi oželí a ani kuchyňský robot mít doma nemusí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Počítač, bezdrátový internet a také auto. To jsou priority pro mladé do 36 let, bez nich si, jak zjistil průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS) nedokáže představit naprostá většina oslovených.

„Mladí chtějí být ve své domácnosti stále online, ale v tom se nijak výrazně neliší od starších lidí. V našem průzkumu totiž počítač a WiFi považuje za nezbytnost devět z deseti dotázaných napříč generacemi, a to i ve věkové kategorii nad 56 let,” uvedla Lenka Molnárová z RSTS.

Jaké mají mladí lidé představy o bydlení? Hlavně chtějí žít ve vlastním

Finance

Bez čeho by se ale oproti generaci svých rodičů obešli, je například dílna či sklep. Průzkum také ukázal, že televize pro ně až tak důležitá není. „Zatímco v nejstarší věkové kategorii ji doma potřebuje 90 procent dotázaných, mezi nejmladšími je to už jen 59 procent,“ doplnila Molnárová. Podobně klesá zájem například o kuchyňského robota. Do výbavy si mladí příliš nepořizují ani herní konzole.

Se svými rodiči i prarodiči se dnešní dvacátníci a třicátníci shodnou v tom, že je dobré mít zahradu nebo alespoň balkon či terasu, což by si přálo sedm z deseti oslovených.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik je třeba naspořit na vybavení prvního bydlení

Na vybavení prvního bydlení je potřeba naspořit, čtvrtina by si vystačila s částkou do 100 tisíc korun, třetina pak s částkou od 100 tisíc do čtvrt milionu korun, dvě pětiny by potřebovaly už více než čtvrt milionu korun. V průměru pak mladí na vybavení odhadují, že budou potřebovat 270 tisíc korun.

Více než dvě pětiny mladých získají byt s pomocí rodičů

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Stavět byty pro mladé, nebo domovy seniorů?

Česku chybějí domovy seniorů, ale i startovací levné byty pro mladé rodiny, které nejsou schopné si z finančních důvodů bydlení zajistit pomocí hypotéky. Na...

Výběr článků

Načítám