Hlavní obsah

Před Vánocemi hrozí zpoždění zásilek. Nejsou lidi

Právo, Jakub Svoboda

S nákupem vánočních dárků přes internet se vyplatí letos neotálet. Obchodníky i kurýrní společnosti totiž trápí nedostatek lidí, kteří by měli vyřizování a doručování zásilek obstarávat. Rostou tak obavy, že lhůty pro dodání zboží se ještě více prodlouží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Už loni před Vánocemi se čeští spotřebitelé potýkali se zpožděním doručení zboží i o 14 dní. Letos může být podle některých odborníků situace ještě horší.

Zatímco většina obchodníků a přepravců zoufale shání pracovníky, slušný růst tuzemské ekonomiky a rychlé zvyšování mezd se projevuje rostoucím nákupním apetitem Čechů.

Přepravci lákají na vyšší odměny

„Nejenže lidé budou víc utrácet, ale přetlak poptávky se zřejmě odrazí v dodacích lhůtách. S tím, jak je extrémně nízká nezaměstnanost, lze v závěru roku očekávat, že mnoha obchodníkům bude chybět personál,“ uvedla ředitelka portálu Slevomat.cz Marie Havlíčková.

Nové lidi není podle ní kde brát, takže se snadno může stát, že obchodníci nebudou stíhat. „Zejména v některých e-shopech se může stát, že při rostoucích objemech objednávek bude zboží doručeno se zpožděním. Není radno tuto situaci podceňovat a nákup dárků on-line na poslední chvíli by se nemusel vyplatit,“ dodala Havlíčková.

Nákupy přes internet jsou přitom stále populárnější a letošní Vánoce mají být podle e-shopů z hlediska tržeb rekordní. Asociace pro elektronickou komerci v říjnu uvedla, že vánoční tržby vzrostou podle jejího odhadu meziročně o téměř pětinu na 38 miliard korun.

Nedostatek lidí hrozí v předvánočním období nejen e-shopům, ale i zásilkovým službám.

„S nedostatkem pracovníků se potýkáme i u nás. Nejvíc teď pracujeme na doplňování řidičů a personálu na provozech i zákaznickém servisu. Zaměřujeme se na plné pracovní úvazky i brigádníky. Zároveň se snažíme všechny naše zaměstnance motivovat prostřednictvím výkonnostních odměn,“ sdělil Právu generální ředitel společnosti PPL Petr Chvátal.

Jak dodal, téměř ve všech krajích firma trpí nedostatkem řidičů a v některých regionech je to již nyní důvod k nutným přesčasům kurýrů. V náborových akcích firma shání vedle řidičů třeba i skladníky.

„Budeme se samozřejmě snažit, aby všichni měli své zásilky včas,“ uvedl pak Chvátal směrem k blížící se předvánoční nákupní horečce. „Standardem pro naše zaměstnance a dodavatele budou přesčasy, při třídění zásilek budeme pracovat ve třísměnném provozu včetně sobot a nedělí,“ ujistil šéf PPL.

Česká pošta pro předvánoční provoz shání zhruba tři tisíce brigádníků, informoval Právo mluvčí pošty Matyáš Vitík. Předvánoční provoz je podle něj každým rokem náročnější, protože lidé si stále více objednávají dárky přes e-shopy.

Přetahují se o lidi

S náborem brigádníků začala pošta již koncem září a stejně jako další firmy se je snaží nalákat na vyšší odměnu. „Proti loňskému možnému maximu pro brigádníky, což bylo 110 korun za hodinu, jsme tuto částku zvedli až na 145 korun za hodinu,“ upozornil Vitík.

To, že sehnat pracovníky je teď obecně velký problém, potvrzují i obchodní řetězce. Každý z nich inzeruje stovky volných pracovních míst. Průzkumy ukazují, že ani letošní nárůst platů nezvýšil zájem lidí o práci v jejich prodejnách.

Obchodníci se teď o lidi navzájem přetahují právě s kurýrními firmami a také s výrobními podniky. „Maloobchod si konkuruje na trhu práce s výrobními podniky a logistikou, které hledají tisíce lidí stejného profilu,“ potvrdil manažer marketingu a náboru personální společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Anketa

Kdy běžně nakupujete vánoční dárky?
Průběžně během roku
15,2 %
Víc než měsíc před Vánocemi
45,9 %
Na poslední chvíli
38,9 %
Celkem hlasovalo 440 čtenářů.

Reklama

Související články

Vrátit zboží e-shopu někdy nejde

Při nákupu v e-shopu je možné odstoupit od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží. Z každého pravidla však existují výjimky – a nejinak je tomu i při odstupování...

Výběr článků

Načítám