Hlavní obsah

Pražské letiště snižuje ceny parkovného, levnější by mělo být i občerstvení

Novinky, tov

Pražské letiště zlevnilo parkování a otevřelo nová místa pro stání naproti Terminálu 2. Chce tak lépe konkurovat soukromým parkovištím, která v posledních letech rostla v okolí jako houby po dešti. Letiště také láká nové restaurace, aby konkurence srazila často kritizované vysoké ceny občerstvení.

Foto: Archiv Letiště Václava Havla

Pražské letiště Václava Havla

Článek

Týdenní stání na krytém parkovišti D stojí od června na Letišti Václava Havla Praha při nákupu přes internet 790 korun, dosud lidé při rezervaci několik dní před odletem platili tisíc korun. V nabídce minulého ceníku sice figuroval i tarif 750 korun za týden, na ten ale dosáhli jen klienti, kteří místa rezervovali s měsíčním a delším předstihem.

"Nově je tarif prakticky pro všechny zákazníky", řekla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Firma se snaží přetáhnout ty řidiče, kteří kvůli vyšším cenám dávali přednost soukromým parkovištím v blízkém okolí. Těch v posledních letech vyrostlo hned několik.

Největší ze soukromníků Go Parking nabízí týden stání za 900 korun. Nejlevnější garážové stání v okolí letiště se dá sehnat za 750 korun na týden, nekryté venkovní parkoviště od 500 korun. Tato parkoviště jsou ale umístěná dále od terminálů, takže cestující musí počítat s časem navíc, který stráví transferem a čekáním na odvoz.

Klimatizované mikrobusy vozí cestující i na parkoviště D, vzdálené od terminálů necelý kilometr. Jízda zabere dvě až tři minuty. Letiště od června ale také otevřelo veřejnosti parkoviště A naproti terminálu 2, kde dříve parkovali jen partneři a zaměstnanci. Týden stojí 990 korun.

Kdo chce jen vyprovodit příbuzné k odbavení, platí za hodinu parkování 50 korun, zde ceny zůstaly stejné. Parkování do 15 minut na vysazení cestujících zůstává zdarma.

Nemělo by zůstat jen u parkování

"Tyto změny jsou prvním z mnoha kroků, které chystáme. Chceme vytvořit takové podmínky, aby většina cestujících naší nabídky využila, a to se netýká jen parkování, ale i dalších služeb jako jsou restaurace či obchody,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Petržilka, člen představenstva Letiště Praha.

"Co se týče novinek v občerstvení, připravujeme přehlednější lokální značení přímo na letišti, které bude cestující více upozorňovat na letištěm provozované restaurace s velmi přijatelnými cenami, u kterých dochází k dalšímu snížení. Například hlavní jídlo tu pořídíte od 80 korun,“ upřesnila pro Novinky mluvčí.

Podle ní začala jednání s dalšími provozovateli restaurací „o vytvoření lepšího poměru ceny a kvality.“ „I tato jednání přinášejí první výsledky, kdy se ceny u vybraných produktů mají snížit až bezmála o 50 procent,“ dodala Janoušková.

Ve snaze posílit konkurenci a tlak na ceny láká letiště i další provozovatele restaurací, jedná například o vstupu s mladým českým řetězcem zdravého občerstvení inspirovaného mexickou kuchyní Rancheros.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Z Prahy bude létat pravidelná linka na Kubu

Letadla společnosti Travel Service začnou od 23. prosince létat na nové pravidelné lince z Prahy na Kubu. Do kubánského Varadera bude do dubna příštího roku...

Výběr článků

Načítám