Hlavní obsah

Pozor na platby předem na internetu, může jít o podvod

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jan Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes internet dnes nakupují milióny Čechů. Za vybrané zboží většinou platí hotově či kartou při dodání. Pokud nakupujete na některém z méně známých internetových bazarů, může se stát, že vás prodávající požádá o platbu předem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tento krok si ale důkladně rozmyslete. Pokud zboží nedorazí a budete chtít peníze zpět, nemusí se vám podařit nepoctivého prodejce vypátrat. Vaše peníze možná odešly na univerzální účet pro předplacené platební karty. Ty jsou většinou anonymní, a pokud si peníze jejich majitel stačil vybrat, už je zpátky nedostanete.

Přesvědčila se o tom i paní Jana, která se rozhodla koupit si na jednom z internetových bazarů mobil.

„Zavolala jsem na mobilní číslo uvedené v inzerátu a několikrát jsme spolu s prodávajícím mluvili, poslal mi do mobilu i kopii svého občanského průkazu. Dohodli jsme se, že mu pošlu peníze na účet předem a on mně potom mobil,“ svěřila se Právu Jana.

Co je předplacená karta

  • Předplacená platební karta funguje stejně jako klasická debetní platební karta. Ovšem na rozdíl od ní je anonymní, protože není spojena s žádným bankovním účtem.
  • Majitel předplacené karty může s penězi na kartě volně disponovat, a to až do vyčerpání nastaveného limitu na kartě. Funguje tedy jako elektronická peněženka.
  • Předplacenou kartu je možné používat jak k výběru hotovosti z bankomatu, tak k bezhotovostním platbám u obchodníků či na internetu.
  • Dobíjení zůstatku na kartě je velmi jednoduché – máte na výběr z několika možností: bankovním převodem, vkladem hotovosti, on-line přes platební kartu či převodem od jiného uživatele stejné karty.

Nepoznáte, kam jdou vaše peníze

Prodávající podle ní působil jako slušný člověk, a proto mu peníze poslala na účet, jehož číslo, včetně variabilního symbolu, jí uvedl. Mobil jí ale nedorazil.

Kontaktovala proto banku i policii. „Bohužel se zjistilo, že občanka byla kradená a peníze došly na anonymní předplacenou platební kartu, odkud je někdo ihned vybral,“ dodala Jana.

To, že peníze posíláte na předplacenou kartu, a nikoli na účet se jménem, totiž nelze na první pohled odhalit, protože taková platba odejde na jeden souhrnný účet u banky a z něho teprve na kartu. Společnosti, u nichž si můžete předplacenou kartu pořídit, mají u různých bank zřízeny univerzální účty, přes které je možné zůstatek na kartě dobít, resp. na ni poslat peníze.

Kupující dopředu nemůže vědět, že jde o předplacenou kartu
Petr Plocek, UniCredit Bank

Proto požádá-li vás na internetu neznámý prodávající k zaplacení objednaného zboží prostřednictvím převodu peněz na bankovní účet s uvedeným variabilním symbolem, kterým je ID jeho předplacené karty, nemusíte vůbec poznat, že se jedná právě o předplacenou kartu.

„To kupující dopředu nemůže vědět. Musel by být opravdu velký odborník a znát univerzální čísla pro předplacené karty. Pro kupujícího je dané číslo účtu v zásadě stejné jako standardní číslo účtu,“ doplnil Petr Plocek z UniCredit Bank.

Anonymní karty lze snadno zneužít

Předplacené platební karty se v Česku pomalu, ale jistě zabydlují. Jak ukazují statistiky Sdružení pro bankovní karty, v roce 2014 jich bylo vydáno 13 486 a o rok později již více než třikrát tolik, celkem 43 555. Vydává je společnost MasterCard ve spolupráci s různými bankovními i nebankovními společnostmi. Vlastní předplacené karty mají často i obchodní centra.

Obliba předplacených karet roste nejen u nás, ale po celé Evropě. Přesto, anebo spíše právě proto, sílí i hlasy pro jejich omezení. Silnými argumenty jsou jak možnost zneužití ze strany podvodníků, tak především anonymita těchto karet.

V Evropské unii se už dokonce začíná uvažovat o přijetí takových opatření, která by používání předplacených karet úplně zakázala. V ČR tato otázka není zatím na pořadu dne, nicméně ministerstvo financí se chystá v rámci novely zákona o praní špinavých peněz jejich používání omezit.

Například nově bude možné anonymní karty použít pouze k tuzemské bezhotovostní platbě. Omezena bude i výše limitů jak pro odchozí platby, tak pro zůstatek na kartě. V současné době může majitel kartu dobít na 2500 eur za kalendářní rok (67 500 korun), nově nebude moci celkový měsíční limit pro odchozí platby i zůstatek na kartě přesáhnout 250 eur (6750 korun).

„Nebude také umožněno si tyto platební prostředky pořídit nebo dobít prostřednictvím anonymních elektronických peněz,“ uvedl pro Právo Jakub Vintrlík z oddělení komunikace ministerstva financí.

Z bankomatu pak nově bude možné prostřednictvím karty vybrat maximálně 100 eur (2700 korun). „V současné úpravě je tato částka celkově 1000 eur (27 000 korun) za kalendářní rok,“ dodal Vintrlík.

Anketa

Platíte při nákupu na internetu předem?
Ano, často
46 %
Ano, ale pouze výjimečně
22 %
Zásadně ne
32 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 591 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám