Hlavní obsah

Polovina žadatelů o úvěr už má záznam v registru dlužníků

Právo, Jindřich Ginter
Aktualizováno

Polovina žadatelů o nebankovní spotřebitelský úvěr má už záznam v registru dlužníků. Další půjčky tak dostávají i lidé, kteří už dluží a nesplácejí své předcházející závazky. Například splátky starších úvěrů či složenky od dodavatelů služeb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Jen za leden si přes nás půjčilo 1384 klientů celkem 153 miliónů korun. Téměř polovina žadatelů měla záznam v registru dlužníků,“ sdělil Právu Martin Špaček z peněžního portálu Sfinance.cz.

To nepřímo potvrzují i údaje z největšího registru dlužníků Solus. Ten eviduje závazky většinou tři měsíce po lhůtě splatnosti již u osmi procent všech dospělých Čechů. Každý z nich v průměru dluží dvěma věřitelům 75 tisíc korun.

Údaje ze Solusu přitom zahrnují záznamy o dlužnících nejen od dvanácti bank, ale také od sedmnácti nebankovních institucí, čtyř operátorů a dvou energetických společností.

Právě operátorům dramaticky narůstá počet pohledávek u domácností.

Nejhůře na Ústecku a Karlovarsku

Mezi místy Česka jsou v platební schopnosti obyvatel značné rozdíly. V České Lípě neplatí včas složenky, faktury či splátky 15 procent obyvatel, ale vedle v Semilech je to 6,62 procenta. Nejvyšší míru neschopnosti splácet dluhy zaznamenal Solus v okresech Most, Sokolov a Teplice.

Z hlediska větších celků, tedy krajů, jsou na tom nejhůře lidé v Ústeckém a Karlovarském kraji. V těchto oblastech není schopno hradit své závazky patnáct lidí ze sta, uvedl Solus.

Zároveň jsou to podle dalšího oficiálního registru dlužníků, vedeného společností Czech Credit Bureau (CRIF), kraje, které dlouhodobě vedou v rostoucím počtu lidí prosících soudy o částečnou ochranu před věřiteli ve formě osobního bankrotu.

„Počet vyhlášených osobních bankrotů dosáhl v lednu za celou ČR 1695 případů, což je o 399 více než v prosinci 2012. Jedná se o největší počet osobních bankrotů za jeden měsíc od ledna 2008, tedy za celou dobu existence tohoto institutu,“ uvedla Věra Kameníčková z CRIF.

V Karlovarském kraji uniklo v lednu do osobního bankrotu 40 dlužníků na deset tisíc obyvatel, což je v přepočtu nejvíc v ČR.

Podíl spotřebitelů, kteří neplatí své závazky, na celkovém počtu obyvatel (v %)
Ústecký14,65
Karlovarský13,57
Liberecký10,97
Moravskoslezský9,79
Plzeňský8,27
Středočeský7,93
Olomoucký7,47
Jihočeský7,59
Královéhradecký7,57
Pardubický6,74
Praha6,72
Jihomoravský6,64
Zlínský5,48
Vysočina5,40
Celá ČR8,05
Zdroj: Solus

Reklama

Výběr článků

Načítám