Hlavní obsah

Pojistní podvodníci mají osvědčený trik - předjet a prudce zabrzdit

Právo, Monika Ginterová, Jindřich Ginter

Předjede vás auto a náhle bezdůvodně prudce zabrzdí tak, že už nestihnete dobrzdit. Vůbec to ale nemusí být náhoda nebo nebezpečný způsob, jak „vytrestat“ pomalejšího řidiče. Může jít o promyšlený záměr, jak se přiživit na vašem povinném ručení, protože to jste vy, kdo nedodržel bezpečnou vzdálenost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak upozorňují pojišťovny, triky pojistných podvodníků s auty jsou stále rafinovanější a ohrožují i nic netušící motoristy.

Jeden muž z Karlovarského kraje se tak několik let dokonce živil. „Byl mistrem v čísle předjeď a zabrzdi, po kterém následoval náraz do zadní části jeho vozu. Nedodržení bezpečné vzdálenosti ze strany předjetého motoristy mu přinášelo peníze z pojistky toho druhého,“ řekl Právu Václav Bálek z České pojišťovny.

Dával přednost,  a pak sešlápl plyn

Další jeho oblíbené číslo začínalo zastavením na křižovatce, kde měl přednost zprava. „Nejprve galantně pokynul druhému šoférovi, že se přednosti vzdává, aby tedy klidně jel – a pak se rozjel také. Náhradu škody získával od pojišťovny, s níž měl uzavřeno povinné ručení motorista, který jeho falešné galantnosti uvěřil,“ dodal Bálek.

Během několika měsíců se tak řidiči „náhodou“ stalo přes padesát nehod, které zaměstnaly likvidátory pěti pojišťoven.

Němci si najímali na kolize bezdomovce

Pojišťovny také přišly na třicet shodných případů, v nichž staré škodovky bouraly do drahých vozů.

„Jednalo se o organizovanou skupinu občanů z Německa. V Česku si najímali řidiče starých škodovek, kteří záměrně jejich vozidla bourali. Poškození předložili nadhodnocené znalecké posudky vypracované zahraničními odhadci,“ sdělil Právu Milan Káňa z Kooperativy.

Podezření pojišťoven se plně potvrdilo u nehody, kdy Škoda 125L narazila do levé zadní části zastavujícího mercedesu, který řídil německý občan. K nehodě přijela policie.

„Poškozený doložil posudek na poškozené vozidlo. Pojistné plnění by činilo bezmála půl miliónu. Ukázalo se, že viníkem nehody ve škodovce je bezdomovec,“ uvedla Ivana Šaršová z ČSOB Pojišťovny.

Bezdomovec přiznal, že nehoda byla zinscenována. Nyní je proti tomuto německému gangu vedeno trestní stíhání.

Inkasoval za airbag, který si odmontoval

Další podvodník postupoval tak, že si sjednal havarijní pojištění a po nějaké době nahlásil odcizení středového panelu a airbagů řidiče, které bývají častým terčem zlodějů.

Wüstenrot mu zaplatil přes sto tisíc. Podvodník následně své pojištění zrušil a přešel do jiné pojišťovny, kde po nějaké době opět nahlásil stejnou škodu.

„Netušil však, že pojišťovny mezi sebou spolupracují. Po společném šetření se zjistilo, že klient tyto škody vždy prováděl manuálně sám a tento povedený kousek zopakoval u více pojišťoven. Vždy vyinkasoval pojistné plnění a poté ,odcizené‘ části vrátil,“ vylíčila Kateřina Bílá z Wüstenrotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám