Hlavní obsah

Podomní prodejci energií mohou připravit lidi o tisíce korun

Právo, Jindřich Ginter

Houfy podomních prodejců, které vysílají na tento způsob obchodu zaměřené firmy, stále usilovněji obcházejí byty. Zvoní nečekaně, předem neohlášení, a snaží se hned na místě mezi dveřmi prodat elektřinu a plyn od jiného dodavatele energií. Tvrdí lidem, že to vyjde levněji, ale ve skutečnosti je v mnoha případech oberou o tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tuto blamáž se dosud zjevně nepodařilo zarazit. A tak především senioři mezi dveřmi podlehnou a podepíší něco, co si v klidu nepřečetli a nepromysleli.

„Stále více lidí si stěžuje, že naletěli na podloudné praktiky podomních prodejců elektřiny a plynu. Často je donutí podepsat novou smlouvu ihned, aniž je informují o detailních podmínkách, což může znamenat další i mnohatisícové náklady,“ uvedla Monika Brzkovská, vedoucí odboru sociálních věcí z pražské městské části Horní Počernice, kde trvale žije přes patnáct tisíc lidí.

Pokuty i aktivační poplatky

Podle ní dealeři energií neinformují zaskočené lidi o tom, že musí zaplatit aktivační poplatek nebo, že jim hrozí vysoká pokuta, pokud předčasně vypoví smlouvu se současným dodavatelem energie.

„Někdy se podomní prodejci vydávají za pracovníky velkých dodavatelů energií a chtějí po lidech podpis nové smlouvy nebo jim oznámí, že současný dodavatel již v místě jejich bydliště energii nedodává, a oni tak mají podepsat smlouvu s novou firmou,“ varovala své spoluobčany Brzkovská v červencovém místním Hornopočernickém zpravodaji. Není to však výjimka.

Morava vyzvala: volejte na ně 156

Například už letos v dubnu Veselí nad Moravou, a to už po Hodonínu, Kyjovu, Hovoranech a Čejkovicích výslovně zakázalo podomní prodej na celém území města.

Stalo se tak na popud městské policie, která dostávala na stůl stížnosti od občanů na chování podomních prodejců elektřiny a mobilů. Představitelé města výslovně v místním tisku vyzvali lidi, aby, když se s podomním prodejcem setkají, volali linku 156.

„Jak ukazují osobní zkušenosti oslovených zákazníků, mohou být nabídky výhodné pouze zdánlivě a v některých případech mohou být spojeny i s určitými riziky. Mějte vždy na paměti, že nabídku většinou prezentují pro tento účel školení prodejci podle předem vypracovaného scénáře a nemusí být v jejich zájmu seznámit vás se všemi jejími aspekty,“ varuje na svých stránkách Pražská plynárenská. Zároveň, i celkem logicky vzhledem k svým obchodním zájmům, lidem připomíná, že od závazku uzavřeného s podomním prodejcem energie lze couvnout, a to během čtrnácti dnů.

Po chodbách uloví i šest tisíc nových zákazníků

To, že podomní prodej jede v Česku ve velkém a žene firmám, obchodujícím s energiemi, do portfolia tisíce nových oveček měsíčně, Právu pod slibem zachování anonymity potvrdila i společnost, která se na tento způsob obchodu specializuje.

„Dodavateli levné elektrické energie a plynu dokáže dobrá firma zaměřená na podomní prodej zajistit i šest tisíc nových zákazníků měsíčně,“ tvrdí jeden ze šéfů této firmy.

Podle něho jsou vzhledem k celkovým číslům případy blamáží spíše ojedinělé. „Je to hlavně díky rostoucí síti profesionálně vyškolených obchodních zástupců a produktu, díky němuž koncový zákazník opravdu ušetří. Kdyby to tak nebylo, tak by už 250 tisíc domácností nezměnilo svého dodavatele energie,“ soudí podnikatel v podomním prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám