Hlavní obsah

Podnikatelé se stále více snaží zamaskovat vlastnické struktury

Právo, Jindřich Ginter

Podnikatelé za účelem skrytí skutečných vlastníků firem stále častěji vytvářejí složitější a méně přehledné vlastnické struktury, které směřují do daňových rájů. Nelze je tak rozklíčovat z veřejně dostupných informačních zdrojů. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cílem je odvádět co nejméně na daních, skrýt, kdo skutečně za danou společností stojí, ale přitom působit na oko zcela seriózně.

Z oficiálních informačních zdrojů se podle ČEKIA ukazuje, že zájem podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje v roce 2010 sice ochladl, nicméně za posledních pět let se počet firem kontrolovaných z daňového ráje zvýšil o 55 procent.

Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, přesáhl 11 400, což je celkově 3,36 % firem působících v ČR.

Prázdná skořápka za pár desítek tisíc

Ve skutečnosti to ale bude více, neboť jak ČEKIA dodala, čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů a zohledňuje jen přímou vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem.

Ve skutečnosti to ale bude více, neboť jak ČEKIA dodala, čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů a zohledňuje jen přímou vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem.

A tuto vazbu se stále více podnikatelů snaží zastřít, přičemž k tomu využívají například předem založené firmy, de facto prázdné skořápky, a to i v daňových rájích. Takovou firmu si lze pořídit za pár desítek tisíc korun prakticky během jednoho dne.

K nejoblíbenějším daňovým rájům i nadále patří Nizozemí, Kypr a Lucembursko. Největší absolutní přírůstek loni zaznamenal Kypr, Monako a Seychely (26 %).

Pokuty za neposkytnutí údajů do obchodního rejstříku

V souvislosti se zjevně větší snahou podnikatelů vyhnout se v Česku daním, tedy tzv. daňově optimalizovat, začaly finanční úřady od ledna pokutovat firmy, které ignorují povinnost zveřejňovat údaje o svém hospodaření v obchodním rejstříku.

Jedná se o více než 230 tisíc subjektů. Finanční úřady mohou udělit sankci za nesplnění této povinnosti ve výši až tří procent majetku společnosti.

„Některé firmy nedokládají dokumenty, z nichž je patrná jejich ekonomická situace, účelně, a to proto, aby data chránila před konkurencí. Z praxe vyplývá, že pokuty od finančního úřadu chápou spíše jako daň za soukromí,“ míní Petra Janáková ze společnosti SMART Companies.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám