Hlavní obsah

Platby sKartou jsou povinné jen pro někoho

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvanou sKartou, tedy platební kartou České spořitelny (ČS), nebudou muset platit povinně všichni lidé, kteří čerpají účelové dávky, například příspěvek na živobytí, ale pouze ti, kteří dnes dostávají poukázky na zboží. SKartu začal tento měsíc resort ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) rozdávat příjemcům státních podpor a mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl Právo v úterý upozornil na přesný výklad plateb.

Foto: ČTK

sKarty

Článek

Reichl tak upřesnil informace ČS, která ještě v úterý na svých webových stránkách www.skontakt.cz bez bližšího vysvětlení uváděla, že „platební funkce (sKarty) je povinná při čerpání účelových dávek“.

„Povinná platební funkce, tedy bez možnosti výběru hotovosti z bankomatu či u obchodníka, bude pouze u těch klientů, kteří mají tzv. vázanou výplatu,“ uvedl Reichl. Jde o problematické příjemce, kterým dnes úřady vyplácejí část dávek pomoci v hmotné nouzi v poukázkách. Za ty si lze pořídit pouze základní potraviny, hygienické potřeby či oděvy, a dávky tak není možné rozpouštět v hracích automatech, v alkoholu či drogách.

Jak Právo už minulý týden informovalo, už tento měsíc nedostanou někteří lidé finanční pomoc od státu složenkou nebo na svůj běžný účet, jak byli dosud zvyklí, ale právě na účet sKarty. Tuto platební kartu ČS budou muset všichni příjemci dávek nově povinně mít, budou-li chtít mít dál na podporu od státu nárok.

Lidé, kteří dávky nezneužívají, si je mohou nechat přeposílat z sKarty na svůj běžný účet. Přesměrování platby lze vyřídit při převzetí sKarty na úřadu práce.

Návrh na pozastavení projektu soud zamítl

Nový projekt výplaty dávek má více kritiků než zastánců. Například Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) požádala soud, aby vydávání sKaret pozastavil do doby, než se v parlamentu zcela vyjasní jejich používání.

Zástupcům zdravotně postižených vadí platební funkce karty na státní sociální dávky i plán, že by lidé už neměli dostávat peníze od státu složenkami či přímo do domu, ale na účet k sKartě. Za to, že obdrží podporu od státu prostřednictvím složenky, by měli od příštího roku platit.

Předseda NRZP Václav Krása včera Právu řekl, že soud argumentům NRZP nevyhověl a návrh na vydání předběžného opatření zamítl. „S důvody tohoto zamítnutí se ještě musíme seznámit,“ uvedl Krása.

V nedávné anketě čtenářů Novinek, v níž hlasovalo přes 12 tisíc čtenářů, se proti vyplácení sociálních dávek prostřednictvím speciálního účtu spojeného s novou sKartou vyslovilo 76,5 procenta lidí.

Anketa

Vítáte zavedení sKarty?
Ano
19,8 %
Ne
72,4 %
Ještě se uvidí
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13791 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám