Hlavní obsah

Pětina Čechů si před partnerem ulívá peníze na tajný účet

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina Čechů považuje za normální, že mezi sebou partneři mají tajemství týkající se financí. Ta se mohou týkat tajného účtu, který přiznala téměř pětina dotazovaných Čechů, nebo nějakého nákupu, o kterém partner neví. Alespoň jeden nákup takzvaně na zapřenou za loňský rok přiznala čtvrtina zadaných Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Pro třetinu Čechů je normální tajit před partnerem finanční záležitosti.

Článek

Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos, který proběhl na podzim loňského roku ve 13 zemích Evropy, a zúčastnilo se ho celkem 12 743 lidí.

Francouzi jsou největšími tajnůstkáři

Tři z deseti Evropanů žijících v manželství nebo v partnerském svazku si myslí, že je normální mít před partnerem nějaké tajemství týkající se financí. Češi, alespoň co se týče finančních tajemství, patří k evropskému průměru.

Na druhou stranu nejvíce otevření v otázce financí jsou zadaní Nizozemci, pouze každý osmý se domnívá, že je normální tajit před svým partnerem finanční záležitosti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Je podle vás normální, že partneři mají mezi sebou tajemství týkající se financí?

Na druhou stranu Francouzi patří v Evropě mezi největší tajnůstkáře, dvě pětiny z nich si před partnerem střeží nějaké finanční tajemství, ať už se jedná o tajný účet či nepřiznané nákupy.

Tajný účet mají nejčastěji Turci

Tajný bankovní nebo spořicí účet, o kterém partner neví, má každý šestý Evropan. V Čechách se k němu přiznala dokonce pětina zadaných respondentů, v Rakousku téměř čtvrtina lidí a v Turecku až 28 procent osob.

„Pro vlastnictví tajného účtu může existovat dobrý důvod, například spoření na tajné plány do budoucna – na snubní prsten nebo exotickou dovolenou, kterou chce střadatel svého partnera překvapit. Na druhou stranu to ale může být i signál neochoty řešit se svým protějškem osobní finance, což je ve většině evropských kultur vnímáno negativně,“ uvedl Libor Vaníček z ING Bank.

„Pravděpodobnější se ale jeví hypotéza, že tajnými finančními úsporami partneři posilují svůj pocit nezávislosti, což platí především pro mladší generaci Evropanů,” doplnil. Podle průzkumu totiž finanční tajnůstkaření v partnerství s věkem klesá a u osob nad 55 let je oproti nejmladší generaci na polovičních hodnotách.

Nizozemci nejméně tají před partnerem své nákupy

Obdobně jsou na tom Evropané i při nákupech „na zapřenou“. Pětina z nich si v minulém roce koupila nějakou věc a tento výdaj před partnerem zatajila.

V Čechách si tajný nákup dopřála dokonce více než čtvrtina lidí žijících v partnerském svazku. Větší tajnůstkáři jsou už jen obyvatelé Turecka a Rumunska, kde zhruba každý třetí člověk svému partnerovi nepřiznal nějaký osobní nákup.

Na druhém pólu stojí Nizozemci, kde v loňském roce před partnerem zatajilo nějaký výdaj jen sedm procent dotazovaných.

Anketa

Máte tajný účet, o kterém partner neví?
Ano
20,7 %
Ne
79,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2732 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám