Hlavní obsah

Penzijní připojištění je výhodné, účastník by si ho měl držet co nejdéle

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni byl kvůli poslední možnosti vstoupit do penzijního připojištění o tento produkt na stáří obrovský zájem. Odhaduje se, že smlouvu má již okolo pěti miliónů lidí. To je podle většiny expertů výborný výsledek, ale stejně důležité nyní je si výhody penzijního připojištění udržet co nejdéle.

Foto: Profimedia.cz

Při ukončení smlouvy už novou nelze uzavřít.

Článek

To přitom nemusí být vždy snadné. Může se například stát, že rodina bude najednou potřebovat peníze a penzijní připojištění, u kterého jsou splněny zákonné podmínky – 60 let věku účastníka a minimálně 5 let spoření – lze snadno ukončit a peníze jednorázově vybrat. Přijde tedy na přetřes při rodinných poradách velmi často.

Někdy opravdu nepůjde nic jiného udělat, ale každý člověk by k takovému řešení měl přistoupit až v případě, kdy už opravdu nemá jiné východisko, nebo když má pro peníze z penzijního připojištění lepší uplatnění, například při koupi nemovitosti. Vždy je třeba mít na paměti, že jde o peníze na stáří a že nové penzijní připojištění už nejde uzavřít.

Stále častěji se také nyní budou objevovat nabídky různých poradců a zprostředkovatelů, aby účastník penzijního připojištění přešel do nově vzniklého produktu v rámci třetího pilíře – tedy do doplňkového penzijního spoření. Často s tvrzením, že jim přinese víc.

Hlavně nenalétnout poradcům

Nic proti přestupu, pokud se někdo chce pokusit získat vyšší výnosy a nevadí mu investiční rizika. A když je také plně srozuměn s tím, že přestupem ztratí i další dosavadní výhody, tedy možnost vybrání až poloviny peněz po 15 letech spoření (výsluhovou penzi), či možnost jednorázově získat peníze už v šedesáti letech (v doplňkovém penzijním spoření je jednorázové vyrovnání možné až při dosažení důchodového věku). I v případě přestupu platí, že do žádného transformovaného fondu se již nelze zpět vrátit.

Připravit se je třeba i na argumenty zprostředkovatelů, že penzijní připojištění je zastaralý a neperspektivní produkt. Ty nejsou pravdivé.

Jedinou změnou, ke které došlo, je to, že už dál nemůže přijímat nové účastníky, protože penzijní společnosti nechtějí rozvíjet produkt, u kterého musí garantovat nezáporný výnos.

Penzijní připojištění je ale i nadále naprosto plnohodnotnou a velmi výhodnou součástí třetího pilíře, která je i nadále podporována státem. Nově vzniklému doplňkovému penzijnímu spoření bude trvat mnoho let, než bude mít víc účastníků než penzijní připojištění.

Předdůchody výhodou

Kromě zájmu o vyšší výnosy může být vážným důvodem pro přestup do doplňkového penzijního spoření možnost získat tzv. předdůchod.

Předdůchod, to je čerpání dávky v období pěti let před dosažením důchodového věku spojené s úlevami od státu – je totiž možné jen v doplňkovém penzijním spoření. Lidé, kteří už delší dobu mají penzijní připojištění, ale mají výhodu v tom, že při přestupu se jim dosažená doba spoření započítá. Celkem je pro předdůchod třeba spořit aspoň pět let.

Jestliže tedy například člověk, který už má potřebný věk a přišel o práci, spořil v penzijním připojištění aspoň pět let a má již naspořenou takovou částku, která podle zákona umožňuje vyplácet předdůchod, může přestoupit do doplňkového spoření a začít předdůchod pobírat.

Předdůchod je dobrá věc, která může pomoci mnoha lidem, ale na druhé straně to je rovněž krok, který by se měl použít opravdu až v krajní nouzi. Jde o to, že předdůchodem čerpá člověk svoje vlastní peníze, které mu pak budou chybět ve stáří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám