Hlavní obsah

Pandemie zasáhla i do útrat na Valentýna

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár dní zbývá do svátku zamilovaných a už teď je jasné, že letos budou jeho oslavy chudší. Obchodníci a restaurace přijdou kvůli covidu na valentýnských tržbách o 800 milionů korun, předpovídá ekonom Lukáš Kovanda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z pravidelných výzkumů vyplývá, že ještě před pandemií koronaviru slavil Valentýna zhruba každý čtvrtý Čech starší 15 let, tedy kolem 2,3 milionu lidí. V loňském roce se průměrná útrata za dárky pro drahé polovičky pohybovala kolem 670 korun, přičemž muži utratili v průměru zhruba 750 korun a ženy pak necelých 600 korun.

Letos do oslav zasáhl covid a s ním spojená různá opatření i zhoršená ekonomická situace některých domácností. Slavit Valentýna tak plánují jen zhruba dva miliony lidí. Nižší budou i útraty za dárky, muži vydají v průměru kolem 600 korun, ženy 500 korun.

„Zatímco loni valentýnské výdaje obyvatel ČR navýšily tržby příslušných obchodníků o zhruba 1,5 miliardy korun, letos to bude jen asi o 1,1 miliardy. Vyplývá to z výpočtu na základě příslušných průzkumů ohledně valentýnských výdajů Čechů v minulých letech, zohledňujícího vývoj cenové hladiny, maloobchodních tržeb a nálady spotřebitelů v uplynulých měsících, a také pochopitelně vlastní dopad současné pandemické situace,” uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Valentýnské menu z výdejového okénka

Zhruba dvě pětiny lidí z těch, kteří Valentýna slaví, ještě v době předcovidové braly svého partnera či partnerku na večeři do restaurace, přičemž průměrná útrata se pohybovala kolem tisícovky.

„Tržby provozovatelů restaurací tedy díky Valentýnu běžně stoupají až o zhruba 450 milionů korun. Letos však kvůli pandemické uzavírce o drtivou část této částky, zhruba o 380 milionů, přijdou,” spočítal Kovanda.

Pořídit si „něco dobrého”, čím by si oslavu svátku zamilovaných mohli zpestřit, v současné době totiž lidé mohou jen prostřednictvím donášky nebo „u okénka“, kterému ale letos nepřejí tuhé mrazy.

„Celkově tedy Valentýn letos na tržbách prodejcům a provozovatelům restaurací vynese necelou 1,2 miliardy korun, zhruba o 800 milionů korun méně než loni,” dodal Kovanda.

Dařit se bude květinářům

Mezi nejoblíbenější a také nejčastější dárky patří květiny, bonboniéry a další sladkosti, které je i za přísných protikoronavirových opatření možné koupit i nyní. Jak ekonom Kovanda předpovídá, prodejci květin, bonboniér nebo alkoholických nápojů typu prosecca mohou očekávat vyšší tržby než jindy.

„Část Čechů pořídí místo zboží z obchodu, který je kvůli pandemickým opatřením zavřený, právě například 'puget' z květinářství nebo 'bublinky',” odhaduje Kovanda.

Naopak Češi letos citelně sníží nebo zcela prakticky zcela vytěsní své valentýnské výdaje za jindy poměrně časté valentýnské dárky, mezi něž patří například šperky, masáže, spodní prádlo, parfémy či třeba dovolené ve městech, jako jsou Paříž či Benátky.

Anketa

Kolik letos plánujete utratit za dárek k Valentýnu?
Do 200 Kč
5,9 %
201 až 500 Kč
7,9 %
501 až 700 Kč
2,1 %
701 až 1000 Kč
1,8 %
Více než 1000 Kč
6,1 %
Nic, Valentýna neslavím
76,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 674 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám