Hlavní obsah

Osobní bankrot nejvíc ohrožuje mladé lidi a svobodné matky

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

České domácnosti dluží bankám kolem 1,221 biliónu korun. Nějakou formu půjčky má zhruba každý druhý Čech. Téměř 19 tisíc lidí v loňském roce své dluhy řešilo vyhlášením osobního bankrotu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2014 vyhlásilo osobní bankrot 18 762 dlužníků.

Článek

V loňském roce bylo zahájeno 828 tisíc exekucí, což je meziročně o 114 tisíc více. Průměrná vymáhaná částka se pohybovala kolem 78 tisíc korun.

„Vliv na počet exekucí má nepochybně i přetrvávající míra nezodpovědnosti občanů k plnění drobných závazků, a i když se společnost jako celek věnuje zvyšování finanční gramotnosti obyvatelstva, je to běh na dlouhou trať a výsledky můžeme očekávat až v delším časovém horizontu,“ uvedl prezident exekutorské komory David Koncz.

Od roku 2009 navíc každým rokem stoupá počet návrhů na oddlužení. K mírnému poklesu došlo teprve v loňském roce, kdy osobní bankrot vyhlásilo 18 762 zadlužených lidí. V roce 2013 bylo vyhlášeno 19 165 osobních bankrotů.

Dlužníci se už za osobní bankrot nestydí

„Dlužníci už nevidí ve vyhlášení osobního bankrotu takový problém, ještě před pěti lety se o něj jednoduše styděli požádat. V posledních letech se ale pro stále větší počet dlužníků stává šancí, jak se vyvázat z dluhové spirály,“ uvedl Jan Malý z veřejné obchodní společnosti Vše pro insolvenci.

Osobní bankrot

  • Osobní bankrot (též oddlužení) je řešení dluhů fyzických osob prostřednictvím splátkového kalendáře. Aby soud oddlužení povolil, musí mít dlužník práci a zároveň musí poskytnout záruku, že je schopen do pěti let splatit alespoň třicet procent dlužné částky.
  • Po celou dobu oddlužení musí pak vystačit pouze s takzvanou nezabavitelnou částkou.
  • Oddlužení upravuje insolvenční zákon (Zákon č. 182/2006 Sb., O úpadku a způsobech jeho řešení). O osobní bankrot mohou lidé žádat od ledna 2008.

Téměř devět lidí z deseti zastává názor, že je v současné době snadné dostat se kvůli půjčkám do dluhové pasti, přesto jejich počet v Česku stále stoupá. Mnoho lidí často svou situaci, kdy nejsou schopni půjčky splácet, řeší tím, že si půjčují peníze na to, aby splatili předchozí dluh. Svým přístupem tak roztočí kolotoč splátek, který je velmi těžké zastavit.

Možností, jak se z něho vyvázat, je vyhlášení osobního bankrotu. „Žádost o oddlužení může podat k soudu každý, kdo dluží více věřitelům, není schopen dluhy splácet a z pravidelného příjmu může uhradit během pěti let alespoň třicet procent dluhů,“ vysvětlil Malý.

Lidem, kterým soud osobní bankrot schválí, odpadají starosti se splácením, částka se jim z platu automaticky strhává a rozesílá věřitelům. Pokud ale dlužíte, byť vysokou částku, jen jednomu věřiteli, vyhlášení osobního bankrotu vám soud nepovolí.

Ohrožená skupina: mladí lidé a svobodné matky

Mnozí lidé si svou již tak dost těžkou finanční situaci dále komplikují. Až do poslední chvíle si totiž myslí, že své dluhy zvládnou platit sami. Návrh na oddlužení pak zpravidla podávají zbytečně pozdě. Podle odborníků prvním signálem pro vyhlášení osobního bankrotu je chvíle, kdy člověk není schopen ze svých příjmů závazky splácet.

Ohroženou skupinou jsou převážně mladí lidé krátce po škole, zhruba tři čtvrtiny z nich totiž žádají o půjčku. Po nich následují svobodné matky a senioři.

Ve většině případů insolvenční soud oddlužení povolí (v roce 2014 soudy přijaly 21 955 návrhů na osobní bankrot), valná většina odmítnutí však plyne ze špatně podaného návrhu nebo absence povinných příloh. „Těmi jsou seznam majetku, závazků a listina dokládající příjmy dlužníka za poslední tři roky,“ doplnil Malý.

Během oddlužení nemůže dojít k exekuci

V průběhu oddlužení nemůže dojít k exekuci, i když je nařízena. Exekutoři i věřitelé musí přestat vymáhat své pohledávky mimo insolvenční řízení.

Na druhou stranu se někteří dlužníci mylně domnívají, že stačí splatit pouze 30 procent dluhů a tím splácení končí. Oddlužení se ale zpravidla řeší pětiletým splátkovým kalendářem. V tomto období je dlužníkovi pravidelně strhávána část mzdy ve výši obdobné jako při srážkách ze mzdy v rámci exekuce.

„Často se tak stává, že dlužník za pět let nakonec uhradí 50, 70 nebo i 100 procent všech svých závazků,“ uvedl Malý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám