Hlavní obsah

Oddělte osobní finance od firemních. Přehled účtů pro drobné podnikatele

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Všechny banky, které poskytují služby i firemní sféře, nabízejí různé typy podnikatelských účtů. A to nejen pro velké společnosti s mnohamiliónovými obraty, ale i pro drobné podnikatele a živnostníky. U některých bank se setkáte i se speciální nabídkou pro začínající podnikatele.

Foto: Profimedia.cz

Banky nabízejí drobným podnikatelům různé typy účtů. Ilustrační foto

Článek

Sjednat si podnikatelský účet zatím nemůžete u Zuno či Air Bank. „Podnikatelské účty zatím nenabízíme, stále se soustředíme jen na produkty a služby pro klienty s běžnými potřebami nebo rodiny,” potvrdil Právu Vladimír Komjati z Air Bank.

Podmínkou pro založení podnikatelského účtu je doložení živnostenského oprávnění nebo jiné obdobné listiny osvědčující oprávnění k podnikání. Právnické osoby musí předložit výpis z obchodního rejstříku nebo jiné zákonem určené evidence.

Některé banky také požadují, abyste vložili počáteční minimální vklad - například u Ery se jedná o částku 500 korun, u Komerční banky a Raiffeisenbank o tisíc korun.

Propojení firemních i osobních financí je možné

Současná legislativa drobným podnikatelům nenařizuje, aby si pro své podnikání zřizovali speciální bankovní účet, i tak je pro přehlednost vhodné mít osobní finance odděleny od firemních. Ovšem u některých bank není problém propojit oba typy financí a mít nad nimi kontrolu současně v internetovém bankovnictví.

„K Era účtu k podnikání si mohou klienti pořídit Era osobní účet, který je bez poplatku za vedení. V elektronickém bankovnictví ovládá klient oba účty pod jedním přístupovým heslem. Navíc i elektronické převody mezi oběma účty jsou bez poplatku,” upřesnila pro Právo Martina Slavíková z Era Poštovní spořitelny.

Podobné řešení - spravovat finance na obou účtech v internetbankingu, aniž byste se museli složitě přehlašovat - nabízejí i další banky (například Fio banka, GE Money Bank, Komerční banka či UniCredit Bank).

Přehled vybraných podnikatelských účtů pro drobné podnikatele
BankaProduktPoplatek za vedení účtu (v Kč/měsíc)
Česká spořitelnaPodnikatelské konto Klasik149
Podnikatelské konto Maxi299
ČSOBČSOB Podnikatelské konto165 nebo 115 (1)
Equa bankBěžný účet99
Era (Poštovní spořitelna)Era účet k podnikání50
Fio bankaFio podnikatelský účetzdarma
GE Money BankGenius Business Complete149
Genius Business Optimal219
Komerční bankaProfi účet169
Profi účet pro začínající podnikatelezdarma až 169
LBBW BankIQ Podnikatelský účet (varianty Basic/Standard/Comfort)od 150 do 1200 (2)
mBankmKonto Businesszdarma
RaiffeisenbankPodnikatelské eKonto Start99
Podnikatelské eKonto Živnost199
SberbankFÉR konto (varianty Start/Plus/Extra)zdarma/233/399 (3)
UniCredit BankBusiness konto Start (4)zdarma až 899 (5)
Zdroj: banky; Poznámky: (1) nižší poplatek s elektronickými výpisy z účtu; (2) záleží na variantě účtu a frekvenci zasílání výpisů; (3) poplatek podle zvolené varianty; (4) banka nabízí dalších pět variant účtů podle výše zůstatku a obratu, od 1. října 2014 projde nabídka výraznou inovací; (5) poplatek pouze v případě, že klient nedodrží smluvenou podmínku výše zůstatku či obratu na účtu

Česká spořitelna nabízí živnostníkům v ceně Podnikatelského účtu Maxi i vedení vybraného typu osobního účtu.

„Klient fyzická osoba – podnikatel, který využívá Podnikatelské konto a realizuje na něm průměrný kreditní měsíční obrat vyšší než 100 tisíc korun za poslední tři měsíce, má možnost získat Aktivní konto pro své osobní potřeby zdarma,” přiblížila nabídku ČSOB tisková mluvčí Pavla Hávová.

Výhodné nabídky pro začínající podnikatele

Některé banky svou produktovou nabídkou myslí i na začínající podnikatele, kteří své podnikání teprve rozjíždějí. Účty tak mohou získat za výhodnějších podmínek.

Například v České spořitelně mají začínající podnikatelé, kteří svou živnost s řádně zaregistrovaným IČO založili nejpozději šest měsíců zpátky, vedení účtu a vybrané služby konta Klasik na dva roky zdarma.

„Klientům, kteří začali podnikat maximálně dva roky před založením Profi účtu, vrátí Komerční banka každý měsíc poplatek za jeho vedení ve výši 169 korun při splnění pravidla alespoň jedné aktivní transakce za měsíc. Celkově mohou začínající podnikatelé čerpat výhody až po dobu čtyř let,” přiblížil nabídku mluvčí banky Michal Teubner.

Se zajímavou nabídkou se setkají začínající podnikatelky v GE Money Bank, která pro ně v rámci projektu Život nápadům připravila výhodné konto pro začínající podnikatelky Genius Business Silver. „Fyzické osoby podnikatelky s živnostenským listem ne starším než dva roky po dobu jednoho roku neplatí za vedení účtu,” uvedla pro Právo Milada Franek, tisková mluvčí banky.

Také UniCredit Bank, Sberbank či Raiffeisenbank připravily zvýhodněné účty pro začínající podnikatele.

V ceně účtu desítky služeb

Poplatky za vedení běžných podnikatelských účtů se pohybují v řádech desítek až stovek korun. Pochopitelně záleží na tom, jakou variantu si zvolíte a jaké služby využíváte. Banky totiž nabízejí různé typy a počty transakcí a služeb v ceně zvolené varianty účtu.

Nejčastěji se jedná o příchozí i odchozí platby, výběry z bankomatů, vystavení jedné ale i více platebních karet, internetové bankovnictví, kontokorent, výpisy z účtu apod.

Nejen začínající podnikatelé mohou v některých bankách využívat účet po určitou dobu zdarma. Bez poplatku za vedení nabízí účty například Fio banka či mBank.

UniCredit Bank pro podnikatele připravila od 1. října 2014 inovaci nabídky podnikatelských účtů. „Hlavní změnou je cena, účty výrazně zlevní, klienti získají řadu nových služeb v ceně, nabídka bude jednodušší a přehlednější. Drobní podnikatelé budou mít nadále na výběr hned několik různých podnikatelských účtů podle rozsahu služeb, které plánují využívat,” upřesnil mluvčí banky Petr Plocek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám