Hlavní obsah

Obliba vkladomatů roste. Češi přes ně každý měsíc vloží desítky miliard

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Banky reagují na rostoucí zájem klientů o možnost vložit si na svůj účet peníze i mimo přepážku banky a svou bankomatovou síť rozšiřují i o tzv. vkladomaty sloužící právě k vložení hotovosti na účet. Každý měsíc vkladovými bankomaty protečou desítky miliard korun, přičemž průměrný vklad se pohybuje v řádech desítek tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Banky již několik let registrují zájem klientů o využívání vkladových bankomatů, které umožňují vložit hotovost na účet. Klienti tak nejsou omezeni otevírací dobou poboček ani případnými frontami u přepážek. K mnohým vkladomatům tak mají přístup 24 hodin denně a vložná částka se klientovi na účet připíše prakticky okamžitě.

„Zájem o využívání vkladových bankomatů roste. Podle našeho průzkumu si tuto možnost vyzkoušeli již zhruba tři z deseti dospělých Čechů. Často je používají především běžní střadatelé nebo drobní podnikatelé, kteří si tak na účty vkládají své denní tržby,” uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Zájem o využívání vkladomatů potvrzují i další banky, které shodně uvádějí jeho každoroční růst v desítkách procent. Češi tak měsíčně vloží desítky miliard korun.

V ČSOB mince, v ČS i peníze na cizí účet

V téměř každé bance můžete vkladomaty využívat. Pochopitelně podmínkou je, aby měla vlastní síť bankomatů. Vkladové bankomaty jsou speciální typy bankomatů, které kromě výběru peněz a dalších funkcí, jež běžné bankomaty nabízejí, umožní vložit i hotové peníze.

Po zasunutí platební karty do zdířky, zadání PINu a zvolení možnosti vložit hotovost se otevře schránka, do které klient položí bankovky. Vkladomat sám jednotlivé bankovky rozpozná a vloženou částku prakticky ihned připíše klientovi na účet.

Většina bank umožňuje bez poplatku vložit peníze jen na vlastní účet klienta, resp. účet, ke kterému je vedená platební karta. V Air Bank, ČSOB a UniCredit Bank můžete zdarma vložit peníze i na cizí účet u stejné banky. Pouze v České spořitelně (ČS) vám umožní vložit peníze na účet v cizí bance.

„Vklady lze směřovat nejen na vlastní účet, ale i jiné účty v ČS, nebo i v jiné bance v České republice. V případě vkladu na jiný účet v ČS zaplatí soukromá osoba pět korun, do jiné banky pak 80 korun,” upřesnil pro Právo Lukáš Kropík z ČS.

V ČSOB u vybraných vkladomatů mohou klienti na svůj účet vložit i mince.

Vkladomaty v číslech
Air Bank Celkem 81 vkladomatů z celkového počtu 371 bankomatů, tedy 22 procent z celé sítě Průměrná výše vkladu: 14 tisíc korun (květen 2019) Měsíčně v průměru klienti vloží 1,5 miliardy korun
Česká spořitelna Celkem 84 vkladomatů, 153 duálních bankoamtů (umožňují vklad i výběr) z celkového počtu 1473 bankomatů. Vklad nabízí zhruba 16 procent bankomatů. Průměrná výše vkladu: 13 800 korun (2018) Měsíčně v průměru klienti vloží 4 miliardy korun
ČSOB Celkem 227 vkladomatů z celkového počtu 1004 bankomatů
Komerční banka Celkem 364 vkladomatů - téměř polovina z celé sítě bankomatů. Do konce roku 2019 KB plánuje umístit alespoň jeden vkladomat na každou pobočku. Průměrná výše vkladu: 25 tisíc korun Měsíčně v průměru klienti vloží více než 5 miliard korun
Moneta Money Bank Celkem 63 vkladových bankomatů- zhruba deset procent z celé sítě bankomatů. V roce 2019 plánuje instalaci dalších zhruba 25 vkladomatů
Raiffeisenbank Celkem 98 vkladomatů z celkového počtu 168 bankomatů Průměrná výše vkladu: 22 tisíc korun
UniCredit Bank Celkem 136 vkladomatů z celkového počtu 252 bankomatů Průměrná výše vkladu běžných střadatelů je 5 tisíc korun, podnikatelů 50 tisíc korun
Zdroj: informace z bank

V průběhu září budou vkladomaty instalovat i v Equa bank, v první fázi jich bude 16.

Banky umožňuje vkládat jen české koruny. V Equa bank budete moci vložit i eura či dolary. „Vklad cizí měny je zpoplatněn částkou 0,5 procenta z vložené částky,” doplnila Markéta Dvořáčková z Equa bank.

Kolik lze vložit najednou

I když průměrné částky jednoho vkladu neodpovídají tomu, že by klienti chtěli vkládat statisícové částky, tuto možnost mají.

„Jedna platební karta umožňuje do vkladomatu vložit maximálně 600 tisíc korun za den. Ale pokud klient potřebuje vložit více, náš bankovní asistent na pobočce mu vytvoří vkladový kód, se kterým opět vloží na účet až 600 tisíc korun. A pokud to opět nestačí a klient potřebuje vložit třeba dva miliony korun, asistent mu vytvoří kódů víc. Takže žádné omezení částky není,” uvedla pro Právo Jana Karasová z Air Bank.

Do vkladomatu je možné vložit maximálně 200 bankovek. V ostatních bankách omezují výši jednoho vkladu na 300 až 350 tisíc korun.

Anketa

Používáte pro uložení hotovosti na účet vkladové bankomaty?
Ano, celkem často
67,6 %
Ano, ale jen výjimečně
21,6 %
Ne
10,8 %
Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám