Hlavní obsah

Oběd v restauraci si odepře málokdo. Češi šetřit na jídle odmítají

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stravování Čechů se za posledních deset let výrazně změnilo. Lidé obědvají mnohem častěji než dříve. V pracovních dnech na oběd do restaurace zavítá naprostá většina Čechů. Pokud se na něčem snaží ušetřit, výdaje za stravování to nejsou.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Článek

Sedm z deseti Čechů si dopřeje oběd v restauraci každý pracovní den. Počet lidí obědvajících mimo zázemí firmy tak za posledních deset let vzrostl o 14 procent, ukázal mezinárodní průzkum společnosti Edenred.

Z něho vyplynulo i to, že Češi výrazně změnili své stravovací návyky. Nejenže se v současnosti mnohem méně přejídáme a v našem jídelníčku převažují nutričně vyvážená jídla, zároveň si ale na posezení u oběda vyčleníme mnohem méně času než dříve. Téměř polovina Čechů podle průzkumu dává přednost rychlé obsluze, před deseti lety jich byla více než třetina.

Cenu obědů neřešíme, zaplatíme stravenkou

Ve srovnání s dalšími evropskými státy Čechy nejméně zajímá, kolik za jídlo utratí. Je to ale z velké části dáno tím, že ze všech sledovaných evropských zemí nejčastěji chodíme do restaurací a vybíráme jídlo ze zvýhodněného poledního menu, které v zahraničí není tak rozšířené.

„Zároveň ale Čechům rychle roste kupní síla a i firmy jim postupně zvyšují příspěvky na obědy. Zde je ale stále prostor ke zlepšení, neboť nejčastější hodnota stravenky je 100 korun, zatímco průměrná útrata za oběd je o dvacet korun vyšší a denní sazba stravného umožňuje zaměstnavateli přispět dokonce až částkou 123 korun,“ uvedla Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred.

Foto: Profimedia.cz

Češi v průměru za oběd zaplatí více než 120 korun.

To, že šetřit na stravování Češi nemají v úmyslu, ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro ING Bank. I když dvě třetiny oslovených připouštějí, že na návštěvě restaurací se dá hodně ušetřit, ve skutečnosti tak činí jen každý sedmý Čech.

Stravenky k návštěvě restaurací výrazně motivují

Zaměstnanci se stravenkami chodí na obědy do restaurací třikrát častěji než zaměstnanci bez stravenek. Ti si podle průzkumu agentury PPM Factum pro Asociaci malých a středních podniků (AMSP ČR) převážně nosí stravu z domova nebo neobědvají.

Stravenky patří už dlouhá léta mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity. Nezvyšují daňový základ zaměstnance a nespadají proto do vyměřovacího základu pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění. Pro zaměstnavatele se podle současné legislativy stává 55 procent z nominální hodnoty stravenek daňově uznatelným základem.

Svým zaměstnancům je poskytuje zhruba 70 procent firem. Průměrná hodnota stravenky na den je 88 korun. Zaměstnanci ve stravenkách projedí ročně kolem 15 miliard korun.

Útraty za obědy rostou

Češi v současné době zaplatí v průměru za oběd více než 120 korun. Útraty za obědy se tak za poslední rok zvýšily o sedm korun, resp. o šest procent. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu.

Nejvíce za obědy utratí Pražané, oběd je v průměru vyjde na téměř 136 korun. Naopak nejlevněji se v poledne najedí lidé žijící v Jihlavě, kde průměrný oběd přijde na 110 korun.

Anketa

Jak se v poledne stravujete, kam chodíte na obědy?
Chodím na oběd do restaurace.
34,4 %
Chodím na oběd do závodní jídelny nebo kantýny.
9,4 %
Nosím si jídlo z domova.
46,9 %
Neobědvám.
9,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám