Hlavní obsah

Nedostatek lidí řeší firmy prací přesčas, ukázal průzkum

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři ze čtyř firem loni pocítily nedostatek pracovníků. A protože není tzv. kde brát, nejčastěji danou situaci řešily tím, že svým stávajícím zaměstnancům přidávaly práci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nedostatek zaměstnanců nejvíce odnášejí stávající pracovníci, ukázal průzkum agentury Marketing Insight pro Raiffeisenbank. Každá druhá firma, která se s podstavem potýkala, totiž přiznala, že její zaměstnanci museli pracovat přesčas.

Další společnosti pak problém řeší najímáním brigádníků a na výchově budoucích pracovníků také spolupracují se školami a učilišti. Zhruba každá desátá firma také sahá po posilách ze zahraničí.

„Alarmující je fakt, že každá desátá společnost musela snížit výrobu, protože na produkci neměla dostatek kapacity,“ upozornil Robert Urbánek z Raiffeisenbank.

Podle mínění zástupců oslovených firem se situace nezlepší ani v budoucnu. Více než čtyři pětiny se obávají, že se budou s nedostatkem zaměstnanců potýkat i letos.

„Nezaměstnanost je dlouhodobě nízká, v podstatě na své spodní hranici. Firmy tak o kvalitní zaměstnance bojují mezi sebou a musí přicházet na nové benefity nebo lidi motivovat vyšší mzdou,“ uvedl Urbánek.

Platy porostou o pět procent

Dvě třetiny firem předpokládají, že se letos mzdy zvýší zhruba do pěti procent. Čtvrtina je pak dokonce připravena na meziroční růst o pět až deset procent. Pouze desetina firem růst mzdových nákladů neočekává.

„Největší tlak na růst mezd je očekáván ve stavebnictví, v závěsu pak následuje zdravotní a sociální péče. O vyšší platy se ale patrně přihlásí i pracovníci ve státní a veřejné správě,“ uvedl Urbánek.

Zvyšování mezd v oboru peněžnictví a pojišťovnictví očekává minimum firem.

Svou roli v růstu mezd sehraje i ohlášené navýšení minimální mzdy. „Každá čtvrtá firma uvádí, že se tato změna dotkne více než čtvrtiny zaměstnanců,“ doplnil Urbánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám