Hlavní obsah

Naháněči s vidinou tisícových odměn shánějí bankám klienty

Novinky, Barbora Buřínská

Doporučíte klienta, ten si uzavře účet u stejné banky jako vy a na vašem i jeho účtu přistane od banky odměna 500 korun. I tak se dají bezpracně vydělat peníze. Není divu, že někteří podnikavci se nechali zlákat představou tisíců korun, které jim navýší zůstatek účtu, jen díky tomu, že seženou bance další "duše".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Některé banky navyšují svou klientskou základnu díky finančním odměnám za doporučení klienta.

Článek

Svou aktivitu při shánění klientů neváhají na webu maskovat nabídkou práce typu mystery shopping. Setkala se s ní i studentka Bára z Prahy, která na jednom z pracovních portálů odpověděla na inzerát nabízející odměnu 500 korun za provedení průzkumu mystery shopping. Poté se dozvěděla, že jejím úkolem bude sjednat si účet u mBank a do zaslaných dotazníků popsat práci kurýra, který jí od banky přiveze smlouvu.

Inzerent, který práci nabízel, ji zároveň ujistil, že sjednáním běžného účtu u mBank se k ničemu nezavazuje a poté, co do měsíce od odeslání dotazníků na tento účet od něho dostane odměnu za provedení průzkumu, může bez jakýchkoliv poplatků účet zrušit.

mBank díky akci získala 10 tisíc nových klientů

mBank akci s doporučením klienta a následným získáním odměny 500 korun spustila 7. ledna 2013 a původně ji plánovala ukončit nejpozději 31. března. Vzhledem k tomu, že bylo dále v plánu získat 10 tisíc klientů, kteří si sjednají běžný účet mKonto, což se podařilo mnohem dříve, banka akci 31. ledna ukončila.

K aktivitám některých podnikavců, kteří se na akci banky chtějí přiživit, Rostislav Kocman, tiskový mluvčí banky sdělil: "My jsme samozřejmě počítali s tím, že se objeví pár lidí, kteří se na naší akci budou chtít snažit vydělat a těm v souladu s pravidly odměnu nevyplatíme. To se ale netýká nových zákazníků, pouze těch, kdo to takto organizují."

Podle Kocmana se zatím ukazuje, že jde jen o pár desítek podobně založených účtů. Drtivá většina nových zákazníků skutečně přišla na doporučení svých známých. "Zatím nemáme finální výsledky, pokud jde o statistiky toho, kolik nových klientů průměrně jeden zákazník doporučil. Ale v okamžiku, kdy výrazně více lidí uvede jako doporučovatele jednoho zákazníka, tak to prověřujeme," doplňuje Kocman.

Equa bank nabízí za nového klienta 150 korun

mBank není jedinou bankou, která navyšuje svou klientskou základnu prostřednictvím časově omezené akce typu "Doporuč klienta a my ti zaplatíme". Podobný přístup má i další z menších bank - Equa bank. Proti mBank však nabízí podstatně nižší odměnu. 150 korun dostane jak stávající, tak i každý nový doporučený klient, pokud si sjedná některý z produktů banky do 31. března 2013.

Akce má úspěch, jak potvrdila tisková mluvčí Markéta Dvořáčková: "Od startu akce jsme zaznamenali zvýšený počet žádostí o založení běžného účtu. Prozatím je však brzy vyhodnocovat výsledky." Banka očekává, že získá klienty, kteří její služby budou aktivně využívat. Naopak neočekává, že si u ní otevřou účet jen kvůli odměně.

Zuno odmění klienty 300 nebo 500 korunami

I další z nových bank - Zuno - v současné době navyšuje svou klientelu díky doporučení stávajících klientů. Odměna pro "starého" i nového klienta se pohybuje od 300 do 500 korun podle toho, jaký si do 30 dnů sjedná produkt či jakou provede transakci. Za platbu kartou je bonus 300 korun, za zažádání o půjčku, refinancování nebo kreditní kartu 500 korun.

"Akce myFriend Plus probíhá každý měsíc a pokud ji nezrušíme nejméně pět pracovních dní před koncem měsíce, probíhá i v měsíci dalším," doplňuje Lukáš Tomis ze Zuno.

Finanční odměna 500 nebo tisíc korun čeká ještě na klienty Raiffeisen stavební spořitelny, pokud do konce června doporučí nového klienta a ten si uzavře smlouvu o stavebním spoření, případně bude čerpat úvěr. Odměnou pro nového klienta je pak sleva 50 procent z poplatku za uzavření smlouvy.

I další banky (například ČSOB, Komerční banka, Citibank či GE Money Bank) dlouhodobě odměňují své i nové klienty. Odměny jsou jak v konkrétních částkách, tak například ve slevě poplatku za vedení účtu.

Za dva klienty oranžové sportovní hodinky

ING Bank dlouhodobě své stávající klienty odměňuje 300 korunami za každého doporučeného nového klienta, který si otevře svůj první spořicí účet ING Konto. Pokud stávající klient doporučí alespoň dva nové klienty, kteří si tento produkt sjednají do konce února, od banky dostane navíc dárek v podobě sportovních hodinek.

Banka omezuje počet klientů, které můžete doporučit a za něž pak máte nárok na odměnu. "Jednomu stávajícímu klientovi může být vyplacen bonus nejvíce za 65 nových doporučených klientů za kalendářní rok," upřesňuje Libor Vaníček z ING Bank.

Seženete dlužníka, získáte odměnu 500 korun

Volksbank 4. února spustila akci zaměřenou na získání klientů, kteří si do 30 dubna letošního roku u banky sjednají produkt Fér půjčka. Jak stávající, tak nový klient, kterému bude úvěr schválen, budou odměněni částkou 500 korun. Každý klient může doporučit jen jednoho nového klienta.

"V letošním roce odhadujeme přínos akce v řádu tisíců nových klientů," doplňuje Lucie Hálová z Volksbank.

Jsou ovšem i banky, které pomocí finančních odměn nerozšiřují řady svých klientů. "Každé doporučení od spokojeného klienta nás samozřejmě vždy velmi potěší. Jsme však radši, když si nás lidé doporučují na základě spokojenosti s našimi produkty a službami, nikoliv za poskytnutou odměnu," zmiňuje Vladimír Komjati z Air Bank.

Podobně se k dané problematice staví například v LBBW Bank, Raiffeisenbank či ve Fio bance.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám