Hlavní obsah

Na zvýšenou DPH doplatí nejvíce rodiny s dětmi

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládou chystané zvýšení DPH kvůli penzijní reformě zasáhne podle ekonomů především rodiny s dětmi. Podle analýzy vědeckého centra IDEA při institutu CERGE-EI, jehož guru je profesor Jan Švejnar, si rodina s dvěma dětmi kvůli zvýšené DPH bude muset připlatit bezmála 900 korun měsíčně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatím není jasné, jak jim to vláda hodlá kompenzovat. Hovoří se o navýšení odpisů na dítě z daní, a to o 250 korun měsíčně.

Důchodcům by zvýšenou DPH měla vyrovnávat povinná valorizace penzí.

Dosavadní výpočty ekonomů, kteří se snažili spočítat dopady vládního návrhu na české domácnosti, se ale značně liší. Například podle odborů sjednocení sazby DPH na 20 % navýší inflaci o čtyři procentní body, podle ministerstva financí se vyšší DPH promítne do inflace skokově meziročně asi třemi procenty.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek odhaduje, že výdaje na osobu by se průměrně měly zvýšit zhruba o 250 až 260 korun měsíčně. „Dopad do inflace lze odhadnout na 2,0 až 2,3 procenta,“ uvedl.

Výjimky na potraviny mírní dopad jen o 60 korun

Vládou navrhované výjimky, tedy potraviny, které mají zůstat ve snížené 10procentní sazbě DPH, zmírňují podle analytiků centra dopad na průměrnou domácnost pouze o 60 korun měsíčně.

Mezi výjimkami je chléb, mléko, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy.

V případě ostatního sortimentu zboží a služeb bude záležet především na tom, jak moc obchodníci a poskytovatelé služeb promítnou zvýšení spodní sazby DPH z 10 na 20 procent do prodejních cen.

Až o desetinu podraží od příštího roku také pořízení nového bytu, topení, voda, cesta do práce, pohřeb, dále i nákup léků, knih a většiny potravin. Důvodem je přeřazení těchto výrobků a služeb ze snížené 10% sazby do 20% sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Anketa

Obáváte se dopadů zvýšení DPH?
Ano, už tak máme doma napjatý rozpočet
72 %
Ano, ale je to nutné
4 %
Ne, bez problémů se s tím vyrovnáme
23,1 %
Problematice zvyšování DPH nerozumím
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26707 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám