Hlavní obsah

Na důchod 12 tisíc měsíčně musí Češi vydělat v průměru více než dvakrát tolik

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí, kteří se chystají do důchodu, vystrašily tabulky výše důchodů podle dosažených příjmů, které byly v poslední době zveřejněny v souvislosti se změnami nově přiznávaných důchodů po 30. září letošního roku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Například člověk, který půjde letos do důchodu, je důchodově pojištěn a chce pobírat důchod něco přes 12 000 korun měsíčně, musí mít průměrný měsíční příjem asi 25 300 korun. Rozhodující jsou výdělky už od roku 1986, ale korigují se každoročně podle vývoje průměrné mzdy.

Jde o průměr nikoli za poslední rok, ale za celou dobu, kdy se příjem bere do kalkulace pro výpočet důchodu, to je od roku 1986.

I když se příjem pro důchod započítává zpětně, tento a každý následující rok až do současnosti se každoročně přepočítává zvláštními koeficienty, které berou v úvahu vývoj průměrné mzdy, a tedy i inflační vývoj.

Přepočtená mzda až osmkrát vyšší

Jestliže někdo letos půjde do důchodu a například v roce 1986, kdy činila průměrná mzda něco kolem tří tisíc korun, měl za celý rok příjem 35 568 korun, pak díky koeficientu (8,3465) se mu do výpočtu důchodu započte za rok 1986 příjem více než osmkrát vyšší; to znamená, jako by v roce 1986 vydělal celkem 296 869 korun.

Přepočítací koeficient se od toho nejvyššího postupně snižuje a za rok 2010 činí 1. To znamená, že příjem za rok 2010 se vezme skutečně takový, jaký je.

Přepočítací koeficient se vždy stanoví nařízením vlády, a to za rok předchozí. A všechny dříve stanovené koeficienty se přepočítají podle vývoje průměrné mzdy.

Kde zjistit minulé příjmy

A jak člověk vůbec zjistí, jaké příjmy měl od roku 1986 a kolik činí po přepočtu koeficientem? Asi jen málokdo si vede přesnou evidenci svých příjmů. Tyto a další údaje nutné pro výpočet důchodu ale má k dispozici Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a na vyžádání je zájemci poskytne ve formě tzv. Informativního osobního listu důchodového pojištění.

Každý člověk má právo jednou ročně požádat o zaslání tohoto listu.

List obsahuje všechny nutné údaje pro výpočet důchodu, které má ČSSZ v evidenci. Tedy kromě přehledu vyměřovacích základů za dobu od roku 1986 také přehled dob důchodového pojištění, náhradních dob pojištění a vyloučených dob (nejčastěji dny, kdy člověk marodil). ČSSZ je povinna poslat list do 90 dnů od doručení jeho žádosti.

Vyžádat si občas tento list je výhodné i pro toho, kdo se právě do důchodu nechystá. Jde o to, že díky němu mají lidé kontrolu nad svým pojištěním a lze včas doplnit případné chybějící údaje.

Kdo bude znát přepočtený příjem, délku pojištění, náhradní a vyloučené doby, může si dle návodů na webu ministerstva práce a sociálních věcí a České správy sociálního zabezpečení či s pomocí kalkulačky na webu MPSV sám počítat svou výši důchodu. Není to však zcela jednoduché.

Je proto snadnější si zajít na okresní správu sociálního zabezpečení a zde si nechat výši důchodu orientačně vypočíst. Přesný výpočet vám udělají až po podání žádosti o důchod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám