Hlavní obsah

Má nájemní bydlení budoucnost? Developeři to tak vidí

Nájemní bydlení se v České republice (ČR) netěší takové oblibě jako v jiných zemích. Češi chtějí bydlet ve vlastním. Ovšem přísnější podmínky nastavené od října Českou národní bankou pro financování bydlení mnoha lidem cestu k pořízení vlastní nemovitosti výrazně ztíží. Projekty zaměřené na nájemní bydlení tak u řady developerů získávají prioritu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Developeři se doposud věnovali hlavně výstavbě rezidenčních projektů s byty k přímému prodeji, jejich ceny ale vystoupaly natolik, že potenciální kupce odrazují. Snaží se proto zvýšit dostupnost bydlení v pronájmu, které nabídne kvalitu srovnatelnou s vlastnictvím bytu,“ uvedl Jiří Procházka z Expobank CZ.

Trh s nemovitostmi se mění

Měnící se situace na trhu s nemovitostmi vyvolává i reakce developerů. V souvislosti se stoupající cenou bytů v Praze, Brně i dalších velkých městech a stále náročnějšími podmínkami pro získání hypoték se začínají více zaměřovat na projekty nájemního bydlení.

Poptávka po bytech k pronájmu v největších českých městech narůstá, jejich nabídka odpovídající moderním požadavkům ale stále není dostatečná. Trh s nemovitostmi tak začíná vykazovat nový trend. Počet bytů o menší výměře, které byly již před výstavbou určené k pronájmu, začíná růst i přesto, že návratnost této investice je pomalejší než u bytů k přímému prodeji.

„V atraktivních lokalitách se roční výnos pohybuje jen zhruba mezi dvěma až čtyřmi procenty. Například v severních Čechách ale i okolo dvanácti procent. Nájemné zde sice není výrazně levnější, samotná výstavba ale ano,” upřesnil Procházka a dodal: „Byty do dispozice 2+kk dosud kupovali a poté pronajímali soukromí investoři. Nyní si komplexy s nájemními byty developeři nechávají ve svém vlastnictví.”

Projekty zaměřené na nájemní bydlení mají ale oproti novým bytovým komplexům určeným k prodeji obtížnější financování. Developer totiž zpravidla získává dražší úvěr na výrazně delší dobu, navíc musí počítat i s vlastními zdroji.

Počet obyvatel v nájmu bude růst

Češi v porovnání s ostatními evropskými národy kladou podstatně větší důraz na osobní vlastnictví. V ČR bydlí podle údajů Českého statistického úřadu v nájmu jen zhruba pětina (22 procent) domácností, například v Rakousku či Německu je to již dvakrát tolik (v Rakousku 44 procent, v Německu 48 procent).

ČR je v podílu nájemníků pod průměrem celé Evropské unie (31 procent), ve srovnání s ostatními členskými státy zaujímá až 17. místo.

„Podíl obyvatel bydlících v nájmu by ale měl v nejbližších letech růst. Důvodem budou jak hůře dostupné hypotéky, tak i jiný hodnotový žebříček mileniálů, kteří upřednostňují zážitky před ukládáním financí do materiálních hodnot,“ dodal Procházka.

Anketa

Bydlíte ve vlastním bytě či domě, nebo v pronájmu?
Ve vlastním bytě
26,3 %
Ve vlastním domě
36,8 %
V pronájmu
36,9 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Řada mladých už na hypotéku nedosáhne

Mladé páry s dětmi, ale i lidé s průměrnými příjmy budou mít od října podstatně horší podmínky pro získání vlastního bydlení. Česká národní banka (ČNB) totiž...

Výběr článků

Načítám