Hlavní obsah

Lidem už není co brát, vymahači dluhů mohou být brzy bez práce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vymahači dluhů jdou už více po domácnostech než po firmách. Inkasním agenturám už ale zůstávají na talíři stále menší částky k vymožení. Jejich výše totiž prudce klesla. O dluhy lidí se tak nyní ještě usilovněji perou spekulanti, kteří skupují stovkové pohledávky ve velkém a využívají platebních rozkazů přes soud, aby na každé z nich vydělali tisíce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle těch, které vymáhání dluhů živí, to v určité nadsázce řečeno vypadá tak, že jestli to takto půjde dále, nebude možné brzy z řady domácností dostat už ani korunu. Celková zadluženost Čechů se nezadržitelně, byť o něco pomalejším tempem než v minulých letech, blíží k jednomu a půl biliónu korun, což je včetně kojenců 150 000 Kč na jednoho Čecha.

Agentury vydolují z dluhů 27 miliard

O tom, jaké jsou dluhy především za lidmi lákavě výnosnou komoditou, svědčí to, že jen inkasní agentury ročně v Česku vyřídí přes dva miliony pohledávek za 27 miliard korun, přičemž je k tomu třeba připočítat na 700 tisíc exekucí jen v minulém roce, přičemž průměrná exekuovaná celková částka u domácností se pohybuje kolem šedesáti tisíc. Jenže vše nasvědčuje tomu, že Čechům přestává být co brát a že se vymáhají stále menší částky, ale s o to větším nasazením a urputností.

„Prudce klesá průměrná velikost inkasovaných pohledávek a roste náročnost jejich vymáhání. Průměrná výše pohledávky řešené inkasní agenturou se meziročně propadla o 36 procent na 14 620 korun,“ konstatuje ve své zprávě Asociace inkasních agentur (AIA). Inkasní agentury řeší pohledávky mimosoudně, na rozdíl od exekutorů, kteří jsou soukromými vykonavateli soudního rozhodnutí.

„U 85 procent inkasních agentur již převažují pohledávky za domácnostmi nad pohledávkami za podniky. Inkasní agentury čelí výraznému poklesu průměrné velikosti pohledávek a vypořádávají se s rostoucí náročností jejich vymáhání. Segment inkasa (vymáhání) u spotřebitelů pokračuje v růstu, zatímco podíl inkasa mezi firmami poklesl pod 25 procent objemu pohledávek řešených inkasními agenturami,“ uvedla AIA.

Vymahatelnost dluhů prudce klesá

To, že se snižuje výše vymáhaných částek a že také už často není co brát, především těm, kteří jsou registrovaní k pobytu na obecním úřadě, Právu potvrdil Exekutorský úřad v Přerově, jeden z největších v ČR. Prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková uvedla, že vymahatelnost klesá už i v exekucích; úspěšnost je zhruba jen třiceti– až čtyřicetiprocentní.

A tak se stalo hitem dělat i z poctivých občanů, kteří nejsou neplatiči, dlužníky. Soudy zavalují hromadné žaloby na zapomenuté drobné dluhy, o nichž lidé nemají často ani tušení.

„Na trhu se objevují stále noví kupci pohledávek, kteří věří, že na tom vydělají. Nemálo z nich však bude nemile překvapeno nízkou vymahatelností odkoupených portfolií pohledávek,“ míní prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek.

Pohledávky skupují spekulanti ve velkém

Spekulanti skupují od velkých společností obrovské balíky starších pohledávek, a to v jednom případě na pár desítek či stovek korun. Obvykle vznikly před několika lety tak, že faktury či složenky firmy poslaly na neaktuální adresu, či lidé z jiného důvodu nemají o této neuhrazené směšně nízké částce ani potuchy.

Teď je skoupí obchodník s dluhy, vyplní kolonky návrhu na elektronický platební rozkaz, přiloží fakturu či složenku v PDF a překvapeným lidem přijde od soudu úřední papír, aby zaplatili celkem kolem šesti sedmi tisíc. Původní dluh přitom činí dvě stě až šest set korun, zbytek jsou náklady advokáta žalobce, respektive profit toho, kdo pohledávky skoupil.

Podnikavci to zkoušejí i s promlčenými pohledávkami na pár desítek korun. Vše se děje elektronicky, přes software, a ve velkém. Spekulanti kalkulují s tím, že většina žalovaných se lekne a zaplatí, když dostanou platební rozkaz přímo od soudu.

Přitom stačí podat do patnácti dnů k soudu odpor a platební rozkaz automaticky zanikne s tím, že soudu musíte následně do dalších patnácti dnů poslat vysvětlení, proč s platebním příkazem nesouhlasíte. Soud poté nařídí jednání. A do něho už většinou spekulanti nejdou.

„Návrhů na elektronický platební příkaz na malé částky teď na soud chodí opravdu hodně, jsou to celkem tisíce. Lidé sem chodí rozhořčení, protože by takové drobné klidně zaplatili, aniž by to řešili, ale šokují je ty tisíce korun navíc. Jenže soud zprvu vůbec neřeší, zda je to oprávněné či nikoliv, a má-li žalobce po formální stránce vše v pořádku, vydá asistent soudce usnesení a platební rozkaz,“ řekla Právu jedna z úřednic na Obvodním soudu pro Prahu 1. Nezaplatíte-li nebo nepodáte-li odpor, peníze si žalobce vezme přes exekuci.

Některé inkasní agentury či firmy vyloženě zaměřené na odkupy pohledávek si podle AIA tyto pohledávky nechávají v řešení záměrně dlouho, protože čím déle „to“ trvá, tím více jim člověk, žijící v nevědomí, nakonec zaplatí. „Na rozdíl od řady jiných zemí se v ČR mimosoudnímu inkasu pohledávek může věnovat skutečně kdokoli,“ potvrdil Gazárek z AIA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám