Hlavní obsah

Lidé utrácejí čím dál víc za umění

Právo, Jakub Svoboda

Trh s uměním v Česku v posledních letech rychle roste. Za obrazy, sochy či jiná umělecká díla lidé utrácejí dvakrát víc než před deseti lety. Zatímco v roce 2008 utratili sběratelé a investoři na českých aukcích 660 miliónů korun, loni to bylo již více než 1,4 miliardy.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Aukční síně a galerie zažívají velmi dobrý rok také letos. I přes mírný meziroční pokles se v aukcích v prvním pololetí prodala díla za více než 540 miliónů korun, což by ještě loni byla rekordní suma.

Letos do konce června bylo v Česku podle Jana Skřivánka ze serveru Artplus.cz draženo 11 tisíc uměleckých děl a starožitností, nového majitele našlo 44 procent z nich.

Obraz Toyen za 19,4 miliónu

Podle odborníků trh s uměním roste, protože v době vzmáhající se ekonomiky je stále více lidí, kteří si obraz či jiné umělecké dílo, které se jim líbí, mohou dovolit koupit. V době nízkých úrokových sazeb navíc může jít i o zajímavý způsob investování peněz. Cena za díla lety prověřených známých autorů se totiž obvykle jen zvyšuje, v delším časovém horizontu může vzrůst klidně i několikanásobně.

Výtvarné umění se stále více stává ověřenou investiční komoditou se stabilním růstem
Jiří Rybář, 1. Art Consulting

Nejdražším dílem letošního prvního pololetí je poválečný obraz Toyen A teď, když přijde čas, který se na květnové aukci Galerie Kodl prodal za 19,4 miliónu korun.

„Obraz se do ČR dostal před necelými pěti lety, kdy jej prodávající zakoupil na aukci ve Francii za 5,3 miliónu korun. V top 10 se objevují ještě dva další malířčiny obrazy, rovněž díla z 50. let,“ uvedl Skřivánek.

Nejprodávanějším autorem z hlediska realizovaného obratu byl v prvním pololetí Emil Filla, za jehož díla kupci dohromady vydali 45 miliónů korun. Dva Fillovy obrazy se objevují v desítce nejdražších děl a cena 4,68 miliónu korun za obraz Zátiší k zamyšlení je rekordem za autorovo poválečné dílo.

Roste zájem o novější autory

„Výtvarné umění se stále více stává nejen zálibou, ale i ověřenou investiční komoditou se stabilním růstem. V Česku navíc přibývá lidí, kteří investovat do umění chtějí a rozumí mu. Zajímavé v tomto oboru je to, že i z čistě pragmatických investorů se v průběhu času stávají zapálení sběratelé se širokým uměleckým rozhledem,“ sdělil Právu Jiří Rybář z aukční síně 1. Art Consulting, která sídlí v Praze a Brně.

Nejdražší díla českých aukcí za první pololetí 2018 (ceny v miliónech Kč jsou včetně aukční provize)
1. ToyenA teď, když přijde čas19,44
2. Emil FillaHráči (šachu)17,69
3. Jindřich ŠtyrskýDéšť15,5
4. Emil FillaZátiší s kartou a dýmkou11,4
5. František FoltýnKompozice9,72
6. Josef ČapekKoupání v Oravě9,72
7. ToyenPůvod pravdy9,424
8. Salvador DalíMinotaurus8,4
9. ToyenVýkřiky, úsměvy7,56
10. Václav BrožíkDěti v lese6,24
Zdroj: Artplus.cz

Historicky tuzemským aukcím vévodí dílo Františka Kupky s názvem Série C I. (Protihodnoty), které bylo v roce 2016 vydraženo za 62 miliónů korun včetně aukční přirážky. K nejdražším autorům patří také Oskar Kokoschka, Toyen, Josef Šíma nebo Jindřich Štyrský.

V posledních letech ale odborníci sledují nový zájem o nákup děl z druhé poloviny 20. století.

„Zde jsme tento rok také v aukcích realizovali mnoho autorských rekordů. Z letošních děl, které jsme měli v aukci, byl pro český trh určitě překvapující zájem o současné zahraniční umělce jako například o Ryszarda Winiarskeho nebo Jozefa Jankoviče. Díla obou autorů navíc skončila v českých sbírkách, což nás velmi těší,“ podotkl Rybář.

Dalším ze zajímavých prodaných děl byl podle něj třeba dřevěný reliéf od Zbyňka Sekala z roku 1963 – Konce lesa, který se prodal za 1,1 miliónu Kč a překonal čtyřnásobně dosavadní autorský rekord. „Na podzim se bude dražit například zlomové dílo Josefa Šímy – Rovnováha ML, kde bude vyvolávací cena 28 miliónů korun,“ informoval Rybář.

Podle ředitelky pražské aukční síně Dorotheum Márie Gálové platí, že sběratelé, kteří se na trhu pohybují již delší dobu, zvelebují své sbírky a jsou ve svých preferencích, co do kvality, stále vybíravější.

„To je velmi pozitivní vývoj. Ti, kdo jsou na trhu nováčci, se spíše při svém výběru nechávají vést nebo ovlivňovat módností autorů, tedy tím, jak se o nich píše, kdo v jejich okolí je vlastní a podobně. Časem však také jejich názory dozrají a budou se lépe orientovat v tom, do čeho se vyplatí vkládat finance,“ sdělila Gálová Právu.

Dlouhodobá investice

Lidé, kteří se zajímají o zhodnocení uměleckých děl na aukčním trhu, musí podle Rybáře počítat s tím, že se jedná o komoditu s dlouhodobým investičním horizontem – pěti i více let. „Výhodou této investice ovšem je její relativně rychlá likvidita i to, že celou dobu, kdy dílo vlastníte, si ho můžete vystavit a těšit se jeho krásou,“ doplnil Rybář.

Podle Gálové si lidé často neuvědomují, že se zajímavou návratností se dá investovat nejen do obrazů, ale i do kvalitních starožitných šperků, fotografií, soch nebo třeba autorských skleněných plastik.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi investují do zlata, mincí i veteránů

Ekonomice se daří, mzdy rostou a lidé i více utrácejí. Řada z nich ale všechny vydělané peníze neutratí, a tak se ohlížejí, kam by je investovali. Stále více...

Výběr článků

Načítám