Hlavní obsah

Lidé stále zanedbávají péči o komíny

Právo, svj

Majitelé a provozovatelé spotřebičů paliv by si měli objednat minimálně jednou za rok kominíka na kontrolu spalinové cesty. Výjimku tvoří kondenzační plynové spotřebiče, u nichž vyhláška připouští jednu kontrolu spalinové cesty za dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zákon umožňuje lidem, pokud jsou toho schopni, aby si čištění provedli i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem. Jinak hrozí vlastníkovi domu – fyzické osobě – pokuta až 10 tisíc korun, v případě firem a podnikatelů pak může být až desetinásobně vyšší.

Kromě rizika požáru z usazených sazí v komíně zvyšuje špatně průchodný komín rovněž riziko otravy oxidem uhelnatým a jinými toxiny, protože nejsou správně odváděny vzhůru, ale hromadí se v prostoru.

Letos jsem už posuzoval pět přiotrávení nebo otrav oxidem uhelnatým
František Jiřík, znalec

Mnoho lidí však údržbu komína podceňuje. Během poslední topné sezóny, tedy od loňského října do letošního března, vzniklo podle statistik Hasičského záchranného sboru ČR jen v důsledku technických závad, špatné konstrukce komínů a zanedbání péče o spalinové cesty více než tisíc požárů. V porovnání s loňským rokem se tedy počet požárů opět zvýšil. Nejčastěji požáry vznikají přímo v komíně kvůli vznícení nevyčištěných sazí.

Jaro je pro kontroly komínů vhodnější

Kontroly spalinových cest v domácnostech lidé většinou odkládají až na začátek podzimu. Návštěvu kominíka je však lepší si objednat po skončení topné sezóny na jaře, kdy kominíci mají na kontroly i čištění obvykle více času. V případě, že na podzim objeví nějakou závadu, oprava se do začátku vytápění nemusí stihnout.

„Lidé by péči o komín neměli zanedbávat. Díky intenzivní komunikaci a novým právním předpisům se nám sice krátkodobě podařilo počet nehod snížit, teď to však vypadá, že se vracíme k původnímu stavu,“ varuje prezident Společenství kominíků ČR Jaroslav Schön.

V ohrožení je přitom majetek i zdraví lidí. Například letos v březnu vypukl od komína požár střešní konstrukce v Opavě. Hořela izolace střechy a střešní krytina okolo komínového tělesa. Škoda dosáhla 25 tisíc korun. K újmě na zdraví nedošlo. Tragický následek měl ale požár zahradní chatky ve Zlíně, kde jeden člověk uhořel. Příčinou byla opět zanedbaná péče o komín.

Požáry ale nejsou jediným vážným důsledkem zanedbání péče o komíny. Své o tom ví soudní znalec v oboru stavebním se specializací kominictví František Jiřík: „V České republice máme stále problémy v oblasti provozování dosluhujících spotřebičů na plynná paliva v provedení B, tedy spotřebičů s atmosférickým hořákem na zemní plyn a s přerušovačem tahu. Jen za letošní rok jsem posuzoval pět přiotrávení nebo otrav oxidem uhelnatým od těchto těles,“ říká znalec.

Reklama

Související články

Zanedbání péče o komín může přijít draho

Hasiči a pojišťovny na začátku nové topné sezóny upozorňují, že mnoho českých domácností stále podceňuje údržbu kotlů a komínů. Často tak riskují vznik požáru...

Výběr článků

Načítám