Hlavní obsah

Lidé často řeší své dluhy příliš pozdě

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce zadlužených rodin začíná své dluhy často řešit příliš pozdě, v době, kdy už nejde jejich nesplácené půjčky od více finančních institucí spojit a refinancovat je jedním bankovním úvěrem. Konsolidace dluhů přitom umožňuje dlužníkům získat čas. Za nový bankovní úvěr zaplatí dlužník sice celkově víc, protože se mu prodlouží splátkové období, ale současně se sníží i měsíční splátky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Polovina lidí ze sta zadlužených ale přichází pozdě. Posílám je pak na Poradnu při finanční tísni, což je sdružení založené bankami, a tam jim zdarma poradí s osobním bankrotem (Pět let na absolutním životním minimu a pak vám může soud prominout až 30 procent dluhů, pozn. red.). U zhruba třiceti dlužníků ze sta se podaří refinancování vyřešit, ať už se zástavou či bez ní, ale je to hodně náročný proces, který zabere až třikrát tolik času, než je třeba k vyřizování běžné hypotéky,“ řekl Právu nezávislý finanční poradce Vít Pokorný.

Pokud lidé dluží kolem 300 tisíc korun, tak to stále jako problém nevnímají. Přicházejí to řešit, až když dluží milión či dva. „Banka však půjčí většinou bez požadavku nějaké zástavy pouze do půl miliónu korun,“ uvedl Pokorný s tím, že často řeší případy rodin, které si nabraly hned několik půjček. "Pak mají splácet třeba 50 tisíc korun měsíčně, ovšem vydělávají jen 30 tisíc,“ dodal.

„Jeden dluh splácejí druhým, jenže tak to nejde dělat donekonečna. Když přijdou včas, podaří se mi jejich splátky snížit na zhruba 20 tisíc měsíčně, což je pro ně velká úleva,“ dodal Pokorný.

Dlužníkům rychle otrne

Podle něho je ale pak problém, aby vydrželi splácet dalších dvacet let, protože se často stává, že jak zjistí, že jim na účtu ještě nějaké peníze zbývají, tak si vezmou další kreditní kartu a zadluží se znova. „Pak už jim žádný poradce nepomůže,“ konstatuje Pokorný.

Pomoci už vůbec není těm dlužníkům, kteří se přicházejí poradit a přitom čelí už několika exekucím. Přestože většina Právem oslovených bank až na výjimky nenabízí speciální úvěry určené ke konsolidaci půjček, banky mají stále zájem půjčovat – pokud ovšem máte dostatečnou bonitu nebo čím ručit.

„My nabízíme speciální úvěr na konsolidaci, který už využily tisíce lidí. Výhodou je to, že klientovi kromě splacení jeho dosavadních dluhů pošleme i hotovost navíc, kterou může utratit, za co chce. Konsolidovat lze veškeré spotřebitelské úvěry, kontokorenty, kreditní karty i hypotéky,“ sdělil Tomáš Kofroň z RB.

„Nenabízíme sice speciální produkt na konsolidaci, ale můžeme půjčit až do 600 000 korun bez ručitele,“ uvedla Pavla Hávová z ČSOB.

Dlužíte státu? Od toho dávají banky ruce pryč

Neřešitelná je ovšem situace, kdy člověk dluží státu, ať už na zdravotním a sociálním pojištění, na daních či alimentech. „V takových případech banky prostě v praxi nic nepůjčí,“ varoval Pokorný. Kupoval si spotřebiče, dovolenou či lázně na nemocná záda. Tak s dluhy začal Martin (55) z Prahy, který je řidičem z povolání.

„Měl jsem čtyři půjčky, celkem za 200 tisíc korun. Začal jsem se bát, a tak jsem zašel do banky, aby z toho udělala půjčku jednu, tedy ostatní úvěry refinancovala,“ vzpomíná Martin.

Musel projít kolotočem posouzení bonity. „Dosáhl jsem ale v souhrnu nižší měsíční splátky a výhodnější úrok. Sice jde o desetiny procent, ale během těch let se i to vyplatí. Zároveň jsem si sjednal i pojištění neschopnosti splácet,“ říká Martin.

„S obtížně řešitelnými dluhy se chodí poradit i vysoce postavení lidé, do kterých byste nikdy neřekli, že mohou mít problémy. Většinou jdou nejdříve s žádostí o půjčku do banky, pak do nebankovních úvěrových firem a nakonec jdou za Ukrajinci či do zastaváren,“ konstatoval Pokorný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám