Hlavní obsah

Konec chalupářské sezóny je tady, připravte svá víkendová sídla na zimu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Konec chalupářské sezóny je prakticky za dveřmi. Většinu majitelů chat a chalup tak čeká tradiční úkol - připravit své víkendové sídlo na zimní měsíce. Nestačí ale jen dům tzv. zazimovat, důležité je myslet i na kvalitní pojistku, která vám může ušetřit mnoho nepříjemností a peněz, které byste jinak museli za odstranění škod zaplatit ze svého.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Najít na jaře své rekreační sídlo ve stavu, ve kterém jste ho před zimou opustili, má pochopitelně v plánu každý majitel rekreační nemovitosti. Ovšem je pro to třeba něco udělat, nestačí jen zamknout dveře, zavřít okenice a doufat, že jak přírodní živly, tak hlodavci, ale i zloději vaši chalupu nechají bez povšimnutí.

Přinášíme proto několik rad a tipů, na co se zaměřit především, aby vás před nástupem nové chalupářské sezóny v příštím roce nečekalo mnoho nepříjemných překvapení.

Voda a vlhkost dokážou napáchat velké škody

Samozřejmostí by mělo být vypuštění vody ze všech nádrží a potrubí, zmrzlá voda by je mohla roztrhat a napáchat tak velké škody. Nezapomeňte proto zkontrolovat i bojler a splachovací nádobu na záchodě. Opravte i různé spáry, kterými by se voda mohla do domu dostat. Po vypuštění vody nasypte do odpadů sůl, která zabrání zamrznutí případných zbytků vody.

V mnohých rekreačních objektech je velkým problémem vlhkost. Vyplatí se proto oblečení, ložní prádlo, peřiny apod. uskladnit do vzduchotěsných pytlů. Pokud vám vlhnou i zdi, ošetřete je speciálními přípravky proti plísni.

Samozřejmostí by měla být i kontrola střechy, jestli vám do domu nezatéká. Také vyčistěte okapy, aby mohly odvádět dešťovou vodu a tající sníh.

Hlodavcům vstup zakázán

I myši mohou způsobit velké škody. Utěsněte proto všechny skuliny i díry, kterými by se mohly do domu dostat. Nic nezkazíte tím, když na několika místech rozmístíte i pastičky.

Nechte dokořán otevřené i skříně, myši totiž lákají temné kouty.

Ze spíže odstraňte všechny nedojedené zbytky jídel. Trvanlivé a suché potraviny uložte do vzduchotěsných nádob.

Chraňte chalupu i před zloději

Jakmile chalupáři svá letní sídla opustí, zlodějům začínají žně. Než chalupu zazimujete, měli byste odvézt všechny cenné věci, elektroniku či dražší zahradní techniku.

„V okolí chaty by nemělo zůstat na očích nic cenného, co by mohlo přilákat lupiče, výjimkou není upevnění všech volně stojících předmětů včetně zahradního nábytku. Dále se doporučuje uklidit všechny žebříky a nářadí,” uvedla Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Základním zabezpečovacím opatřením chaty či chalupy je opatřit všechny vstupní dveře, branku i bránu kvalitním zámkem. Na těchto zámcích nešetřete a volte raději ty s ochranou proti odvrtání. Zamkněte také dveře uvnitř objektu a zabezpečte okna, ideálně uzamykatelnými okenicemi, bezpečnostními fóliemi či mřížemi. Nezapomeňte také na méně obvyklé vstupy, jako jsou sklepní okénka či světlíky.

Co dělat, když vaši chatu vyloupí?

Obzvláště po zimě se majitelé vracejí do svých chatek a chalup s obavami, zda nebylo něco odcizeno či poškozeno. Pokud k něčemu takovému dojde, je dobré postupovat podle kroků Policie ČR:

  • Do chaty ani chalupy nevstupujte, zavolejte Policii ČR a vyčkejte do jejich příjezdu
  • Pokud do objektu potřebujete vstoupit, například z důvodu zavření oken v nepříznivém počasí, nechť vstoupí pouze jeden člen rodiny, toto učiní, na nic nesahá a vrátí se zpět
  • Nepořádek v žádném případě před příjezdem policistů neuklízejte, poškození neopravujte. Vždy počkejte, až kriminální technik s policisty provedou ohledání
  • Nesahejte na věci, o kterých víte, že nejsou na svém místě. Mohlo by dojít k poškození stop
  • Na prohlídku chaty či chalupy a zjištění, co bylo odcizeno nebo poškozeno bude čas, až svou práci dokončí kriminální technik. Kvalitní vyhledávání a zajištění stop a jejich vyhodnocení je mnohdy jediným důkazem
  • Jste-li pojištěni, nahlaste škodu a pořiďte fotodokumentaci. Postupujte podle pokynů pojišťovny

Vyplatí se před opuštěním chalupy dohodnout se se sousedy, kteří v okolí vašeho domu bydlí celoročně, aby vaši nemovitost čas od času zkontrolovali.

Nezapomeňte na kvalitní pojistku

Nejen zloději, ale i přírodní živly patří mezi rizika, která se na majetku chatařů často podepisují. Pojištění rekreačních chat a chalup lze obvykle sjednat proti stejným rizikům jako pojištění rodinných domů. Velmi důležité je pojištění pro případ krupobití, vichřice a nadměrné tíhy sněhu nebo námrazy.

Nejčastější přírodní škody, které u chat a chalup pojišťovny registrují, jsou právě škody způsobené těmito pojistnými nebezpečími. Navíc ze statistik posledních let vyplývá, že četnost těchto škod kvůli nevyzpytatelnému počasí narůstá. Každá rekreační nemovitost by měla být pojištěna i pro případ požáru a výbuchu.

Pokud je vaše chata nebo chalupa v blízkosti lesa nebo u ní stojí vzrostlé stromy, mělo by se sjednávané pojištění vztahovat i na škody způsobené pádem stromů. A protože hodně chat v minulosti vyrostlo na březích řek, potoků a rybníků, rozhodně byste neměli zapomenout ani na pojištění povodně a záplavy.

Nedílnou součástí vaší pojistky by mělo být i sjednání pojištění domácnosti, zvlášť pokud máte domácnost své rekreační nemovitosti vybavenou cennějšími předměty, které v domě necháte.

Pojistku pravidelně aktualizujte

Odborníci doporučují pojistnou smlouvu pravidelně, nejméně jednou za čtyři roky a vždy při zásadnějším zásahu do stavby, například v případě rekonstrukce, aktualizovat.

Do aktualizace pojistné smlouvy je proto dobré zapracovat i navýšení nebo pokles ceny vašeho vybavení. V souvislosti s navýšením pojistné částky je nutné počítat také s odpovídajícím zabezpečením.

„Pojišťovny mohou mít rozdílná zohlednění způsobu zabezpečení daného objektu, ale ve většině případů dle výše sjednávané pojistné částky stanovují jako povinnost pojištěného mít odpovídající zabezpečení. Platí zde rovnice – čím vyšší pojistná částka, tím vyšší vybavení bezpečnostních prvků,“ doplnila Veronika Exnerová, mluvčí České asociace pojišťoven.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám