Hlavní obsah

Kolektivní investování je velkou neznámou pro devět z deseti Čechů

I přestože investování do podílových fondů bylo loni v České republice rekordní, povědomí o kolektivním investování je u Čechů tristní. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pouze každý desátý Čech ví, že se jedná o investování do podílových fondů. Průzkumu se v únoru 2015 zúčastnilo 500 mužů a žen ve věku 18 až 65 let.

Foto: Profimedia.cz

Investice do podílových fondů je mnohdy výhodnější než ukládání peněz na spořicích účtech.

Článek

Investice do podílových fondů loni dosáhly historické úrovně a české domácnosti se tak přiblížily standardu zemí západní Evropy. I tak devět z deseti dotazovaných neví, co pojem kolektivní investování vlastně znamená, případně z nabídky zvolilo chybnou odpověď.

Necelá pětina (17 procent) dotazovaných je například přesvědčena, že jde o investování většího počtu individuálních investorů na společný bankovní účet.

Foto: David Ryneš, Novinky

Co se podle Čechů skrývá pod pojmem kolektivní investování

Dalších téměř osm procent Čechů pak míní, že principem kolektivního investování je využití více investičních nástrojů či forem dohromady, tedy například investice do akcií, zlata, uměleckých sbírek a nemovitostí, ukázal průzkum, který realizovala investiční skupina Pioneer Investments (PI) ve spolupráci s agenturou STEM/MARK

Více než šest procent lidí si pod pojmem kolektivní investování představuje společné zhodnocování úspor sdružení občanů pod vlastní právní formou. Co skutečně  kolektivní investování je, ví jen každý desátý Čech.

Tři pětiny lidí nemají představu vůbec žádnou.

„V České republice se kolektivní investování začalo rozvíjet až v 90. letech minulého století a v samých začátcích mělo pro řadu lidí punc něčeho exkluzivního, co si mohou dovolit jen bohatí anebo ti, kdo investování rozumí. Jak je vidět, zažité obavy a s tím i určitá neznalost v lidech přetrvávají. A to i přesto, že dnešní trh nabízí investiční produkty, které jsou široce dostupné, transparentní a srozumitelné, a ze strany potenciálního investora nevyžadují žádné zvláštní dovednosti,“ zmínil Petr Šimčák ze společnosti PI.

Kolektivní investování šetří čas

Podle Šimčáka však kolektivní investování šetří čas a umožňuje zhodnocovat peníze i těm, kdo nechtějí sami rozhodovat o tom, jaké cenné papíry nakoupit, nebo nemají dostatečné finanční zdroje pro nákup jednotlivých titulů do svého investičního portfolia.

Nejběžnějším typem kolektivního investování jsou otevřené podílové fondy. Mezi jejich výhody patří mimo jiné široké spektrum investičních strategií, z nichž je možné vybírat v souladu s cíli a rizikovým profilem klienta, diverzifikace rizika či například vysoká likvidita.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete slušný výnos? Zkuste podílové fondy

Spořicí účty či termínované vklady už delší dobu peníze klientů zhodnocují jen minimálně a ani stavební spoření už není, co bývalo. Pokud vás investování do...

Spořicí účty poráží inflaci

Úrokové sazby na spořicích účtech se pohybují v průměru kolem jednoho procenta, nejlépe úročeny peníze máte nyní s úrokovou sazbou 1,63 procenta u Sberbank....

Češi mají vyšší úspory než dluhy

Více než pětina Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky...

Výběr článků

Načítám