Hlavní obsah

Klíště vás může nadlouho vyřadit ze hry. Následky jeho kousnutí lze pojistit

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Léčba klíšťové encefalitidy nebo lymské boreliózy zabere v lepším případě jeden až dva měsíce. V tom horším se s nimi můžete potýkat i několik let. Není tedy od věci se proti následkům obou nemocí pojistit. Většina tuzemských pojišťoven je zahrnuje do připojištění pro případ závažných onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Proti nemocem získaným kousnutím klíštěte se můžete pojistit.

Článek

Zakousnuté klíště není nic výjimečného, podle aktuálního průzkumu ING Pojišťovny ve spolupráci se společností STEM/MARK téměř dvě třetiny rodičů uvedly, že jejich dítě mělo již někdy přisáté klíště.

Nakažených klíšťat přibývá

V každém případě je zakousnuté klíště nepříjemné, pokud se však nakazíte jednou z vážných nemocí - klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou -, s jejich následky se můžete potýkat měsíce i roky. „Jak léčba lymské boreliózy, tak klíšťové encefalitidy je poměrně zdlouhavá. V lepším případě může trvat měsíc nebo dva, v horších jde o měsíce, někdy o několik let. V nejzávažnějších případech pacient skončí s trvalými následky na celý život,“ uvedla MUDr. Zuzana Vančíková, primářka Nemocnice Hořovice.

Nakažených klíšťat navíc rok od roku přibývá. Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo v roce 2013 hlášeno 4646 onemocnění lymskou boreliózou (v roce 2012 bylo 3304 případů) a 625 onemocnění klíšťovou encefalitidou (v roce 2012 onemocnělo 573 lidí).

Podle průzkumu má zkušenost alespoň s jednou z nemocí u svého dítěte či dítěte z nejbližšího okolí i pětina dotázaných rodičů. Z hlediska výskytu onemocnění klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou tvoří děti ve věku pět až 14 let druhou nejrizikovější skupinu.

Následky nemocí si můžete pojistit

Obě nemoci přenášené klíšťaty mají kromě vlivu na zdraví člověka i vliv na jeho peněženku. Ztrátu příjmu, ať už onemocníte vy nebo vaše dítě, vám může kompenzovat takzvané připojištění závažných onemocnění, které tuzemské pojišťovny nabízejí.

Pojišťovny definují desítky závažných nemocí (i více než 50 diagnóz), na které se připojištění vztahuje. Jednou z nich je i klíšťová encefalitida. Připojištění, které by krylo lymskou boreliózu, však všechny pojišťovny nenabízejí. Nesetkáte se s ním například u Allianz, Generali, Kooperativy, Uniqy či Wüstenrot.

I přesto, že lymská borelióza není v diagnózách, které si můžete pojistit, v některých případech vám pojišťovny pojistné plnění i tak vyplatí. „I v případě lymské boreliózy dochází v různém rozsahu k zasažení nervového, krevního a pohybového aparátu pacienta. Následky tohoto druhu jsou rovněž připojištěny v rámci množiny velmi závažných onemocnění a jsou tak splněny podmínky pro výplatu pojistného plnění. To samé platí v případě pojištění invalidity,” upřesnila pro Právo Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Pojistné částky ve výši několika miliónů korun

Připojištění závažných onemocnění sjednává většina pojišťoven jak pro dospělé klienty, tak děti. Peníze z pojištění dítěte mohou rodině sloužit nejen jako příspěvek na péči o nemocné dítě, ale i jako kompenzace ztráty příjmu v době dlouhodobého ošetřování dítěte.

„Když má rodič starost o své dítě, neměl by mít starost ještě o peníze. Připojištění pro případ závažných onemocnění dětí kryje výpadek příjmu rodičů, zároveň slouží jako příspěvek na nezbytnou péči o pojištěné dítě,“ doplnila pro Právo Helena Lazosová z ING Pojišťovny.

Pojistné částky se u připojištění závažných onemocnění u dospělých pohybují od 20 tisíc korun až po šest miliónů korun (např. Uniqa), nebo dokonce horní hranice pojistné částky není stanovena (Allianz). V případě dětí je horní hranice většinou poloviční než u dospělých.

Pokud lékař stanovenou diagnózu potvrdí, klientovi je jednorázově vyplaceno pojistné plnění do výše sjednané pojistné částky.

Čekací doba až půl roku

Vzhledem k závažnosti onemocnění se musí pojišťovny chránit proti nepoctivým klientům. Proto čekací (tzv. karenční) doba u nemocí přenášených klíšťaty je tři až šest měsíců.

„U zmíněných onemocnění máme standardně nastavenu karenční dobu šest měsíců. Tedy mezi momentem sjednání pojištění a první diagnózou onemocnění musí uběhnout více než půl roku. Jde o standardní způsob, kterým se vylučuje účelovost sjednání pojištění,” doplnil pro Právo Jan Marek z České pojišťovny.

Například v Allianz či Wüstenrot je čekací doba tři měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám