Hlavní obsah

Klienti druhého důchodového pilíře se musí rozhodnout, kam s penězi

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Asi 85 tisíc lidí, kteří si na důchod spořili v tzv. II. pilíři, se musí během pár měsíců rozhodnout, jak chtějí naložit s nastřádanými úsporami. Jen co skončí léto, bude nejvyšší čas to písemně oznámit příslušné penzijní společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Od počátku letošního roku už lidé na důchod v tzv. II. pilíři spořit nemohou. Byl zrušen a peníze v něm naspořené dostanou klienti zpátky. Penzijní společnosti měly povinnost na to klienty upozornit a každému z nich do konce března poslat dopis s uvedenými variantami, které mohou pro výplatu úspor využít.

„Zatím na výzvu penzijních společností reagovala zhruba polovina klientů,” uvedla Marie Zemanová, členka prezídia Asociace penzijních společností ČR. Klienti mají na vyjádření čas do 30. září letošního roku.

Na penzi si ve II. pilíři ukládalo peníze zhruba 84 500 lidí, kteří naspořili přes 3,3 miliardy korun.

Vyberte si ze tří možností

Peníze, které máte nyní uloženy v důchodovém spoření, si můžete vybrat prostřednictvím jedné ze tří nabízených variant. V případě, že si na penzi ukládáte i v tzv. III. pilíři, můžete si nechat úspory převést na smlouvu o penzijním připojištění či  doplňkovém penzijním spoření. Převod je bez poplatků.

Zvolit můžete i variantu, kdy požádáte o převod peněz na jakýkoliv vámi zvolený běžný či spořicí účet v Česku (zdarma), ale i v zahraničí (počítejte, že v tomto případě zaplatíte náklady). Úspory v důchodovém spoření si můžete nechat vyplatit i v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky, kterou vám penzijní společnost pošle na adresu v ČR. I tento způsob je zpoplatněn.

Penzijní společnosti pak v období od 15. října do 31. prosince 2016 naspořené peníze klientům vyplatí podle jimi zvolené možnosti.

„Prostředky, které se nepodaří účastníkům vyplatit, budou převedeny na příslušný finanční úřad, který pak účastník musí o výplatu požádat,” dodala Zemanová.

O doplacení můžete požádat až příští rok

Klienti, kteří do II. pilíře (fungoval v letech 2013 až 2015) vstoupili, si na svůj účet důchodového spoření pravidelně ukládali pět procent ze své hrubé mzdy, přičemž dvě procenta si odváděl sám účastník a tři procenta byla převedena ze sociálního pojištění, která by jinak odvedli státu.

Vzhledem k tomu, že klientům na důchodové (sociální) pojištění odcházelo po dobu účasti ve II. pilíři snížené pojistné, měli by mít za tuto dobu i nižší budoucí důchod čerpaný od státu. Nicméně zákon, kterým bylo důchodové spoření ukončeno, dává klientům možnost doplatit si pojistné na důchodové pojištění, a tím v budoucnu získat vyšší procentní výměru starobního důchodu. Očekává se, že lidé na doplacení použijí právě vrácené peníze z důchodového spoření.

Podle České správy sociálního zabezpečení bude možné o doplacení pojistného požádat nejdříve 1. ledna 2017.

„Účastník důchodového spoření, který bude chtít zaplatit doplatek pojistného na důchodové pojištění (musí jít přitom o doplatek za celou dobu účasti na důchodovém spoření před rokem 2016), je povinen do 30. června 2017 na tiskopisu vydaném ČSSZ požádat Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ), v jejímž územním obvodu má trvalý pobyt, o sdělení výše tohoto doplatku,” uvádí ČSSZ na svých webových stránkách.

OSSZ je pak povinna vám do 90 dnů od obdržení žádosti, písemně sdělit jak výši doplatku, tak lhůtu a způsob jeho zaplacení. Doplatek pojistného na důchodové pojištění je potřeba uhradit nejpozději do 29. prosince 2017.

Anketa

Spoříte si na penzi?
ano
78,2 %
ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám