Hlavní obsah

Když si děti půjčují a nevracejí

Novinky, Barbora Buřínská

Mnohé české děti už odmalička hospodaří s vlastními penězi, které dostávají ať už nárazově, či pravidelně od rodičů nebo prarodičů. Ne každé dítě s tím vyjde a některé si proto půjčí. Nedostatek financí řešilo podle průzkumu pro Českou spořitelnu půjčkou každé druhé dítě. Víc než pětina pak měla problém peníze včas vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Finanční gramotnosti, s níž úzce souvisí i hospodaření s penězi, by se děti měly učit prakticky už od nástupu do školy, soudí mnozí odborníci. Jednou z forem, jak toho docílit, je i kapesné, které děti dostávají od rodičů či prarodičů. Dítě tak má možnost naučit se s penězi vyjít, spořit či utrácet jen tolik, kolik si může dovolit.

Jak ale ukázal průzkum agentury Millward Brown pro Českou spořitelnu, hospodařit s penězi děti zatím moc neumějí.

Většina českých dětí už odmala hospodaří s vlastními penězi

Finance

Tři ze čtyř školáků druhého stupně základních škol, resp. jejich vrstevníků z víceletých gymnázií, se už dostali do situace, kdy si chtěli něco koupit, ale už na to neměli, protože všechny peníze utratili. Jak z toho ven?

„Přesně polovina dětí tuto situaci vyřešila v minulosti půjčkou. Čtvrtina se zadlužila dokonce opakovaně,“ upozornil Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Zkušenosti českých dětí s půjčkami

Nejčastěji se děti s žádostí o půjčku obracejí na své kamarády, podle průzkumu tak svou situaci s nedostatkem financí řeší dvě třetiny z těch, co si půjčují.

Dluhy ale nejsou pro české děti běžným řešením, ukázal také průzkum. Pokud si na vytouženou věc nedokázali naspořit, vyberou si čtyři z deseti školáků jinou, levnější alternativu. Přibližně stejný počet se s rodiči domluví na spolufinancování. Každý osmý pak přemluví k nákupu rodiče. „Jen každé dvacáté dítě se rozhodne peníze postupně ušetřit,“ doplnil Hrubý.

Neplatičem už v útlém věku

Naprostá většina dětí majících zkušenosti s půjčováním si peněz své závazky dokázala uhradit včas. Ovšem víc než pětina se dostala do problémů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Problémy dětí s vracením půjčených peněz

Mluvit s dětmi o půjčkách

Hospodaření s penězi by se děti měly učit především od rodičů. A čím dříve, tím lépe. Odborníci doporučují snažit se dětem vysvětlit, kdy a na co je vhodné si půjčit a kdy naopak je půjčka naprosto zbytečná.

Pokud rodiče dávají dětem kapesné, měli by se zajímat i o to, za co dítě utrácí, a to především tehdy, pokud nedokáže vyjít.

Jestliže se domluví se svým potomkem, že mu půjčí, aby si mohl koupit nějakou vysněnou věc, měli by trvat jak na tom, že část peněz za ni zaplatí ze svého, tak na tom, že půjčené peníze vrátí.

Dětské účty učí děti nakládat s penězi, ale výběry z bankomatu stojí až stovku

Finance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám