Hlavní obsah

Kdy musíte pronajímateli nahlásit spolubydlícího

Majitel bytu nemá právo zakazovat nájemci, aby v pronajatém bytě přijímal návštěvy. Na druhou stranu ale v určitých případech nájemce potřebuje pronajímatelův souhlas, pokud s ním v bytě bude bydlet další osoba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme rady a tipy, jak například rozlišit, kdy se ještě jedná o návštěvu či už o osobu, která v nájemním bytě s nájemcem bydlí, či jaký počet osob bydlících v pronajatém bytě je ještě schůdný.

Zákaz přijímání návštěv je neplatný

Pokud máte ve smlouvě o pronájmu bytu uvedeno, že si nesmíte do bytu vodit žádné návštěvy, je toto ustanovení neplatné. Pronajímatel vám to zakazovat nemůže.

„Nájemce nemusí zákaz návštěv daný smlouvou nebo požadovaný pronajímatelem třeba i jen ústně dodržovat, stejně tak není povinen pronajímateli návštěvy hlásit,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Návštěva maximálně dva měsíce

Jak ale odlišit, zda se ještě jedná o návštěvu, nebo již o osobu, která s nájemcem v bytě žije, resp. je už členem jeho domácnosti? Většinou se to bere tak, že o návštěvu se již nejedná, pokud doba pobytu dané osoby či osob přesáhne dva měsíce.

Vychází to zřejmě z toho, že podle občanského zákoníku je nájemce povinen hlásit pronajímateli zvýšení počtu osob v bytě neprodleně, maximálně do dvou měsíců.

„Například ale návštěva ze zahraničí by mohla trvat i déle. Rozhodující tak může být to, jaké věci mají dotyčné osoby v bytě nebo jestli mají i jiný byt, ve kterém bydlí. Tyto skutečnosti se v případě sporu musí prokazovat, což může být problematické,“ upozornil Zelený.

U osoby blízké souhlas není potřeba

V případě, že s vámi bude v nájemním bytě žít nový člen domácnosti, musíte mít souhlas pronajímatele.

Výjimkou je ale situace, kdy se jedná o takzvanou osobu blízkou, tedy typicky manžela či manželku, rodiče nájemce či dítě. Pak souhlas pronajímatele nepotřebujete.

Ať už je souhlas potřeba či nikoliv, nemůže v bytě bydlet takový počet osob, který by byl neúnosný z hlediska požadavků hygieny i komfortu. Rozhodující je jak výměra bytu, tak i jeho dispozice, tedy počet pokojů či koupelen. Roli může hrát i výška stropu. Vždy je ale třeba individuálně posoudit konkrétní případ.

Kdy můžete dostat výpověď z nájmu

O zvýšení počtu osob v bytě musíte pronajímatele informovat. Pokud tak neučiníte, může to být důvodem k výpovědi z nájmu.

Dalším důvodem výpovědi může být i to, pokud se vaše návštěvy budou porušovat domovní řád, chovat se hlučně, poškozovat zařízení bytu či domu nebo dům znečišťovat.

„Argumentovat lze i takzvaným sousedským právem, což znamená, že návštěvy nesmí nad míru přiměřenou tamním poměrům, typicky hlukem či jinak, obtěžovat ostatní obyvatele domu,“ dodal Zelený.

Reklama

Související články

Kdy lze ukončit nájem na dobu určitou

Nájem bytu na dobu určitou může být výhodný jak pro pronajímatele, tak pro nájemce. Někdy však může nastat situace, kdy jeden z nich chce smlouvu ukončit před...

Na co si dát pozor při sjednání podnájmu

Řada lidí nemá jasno v tom, co je nájem a co podnájem, a často mezi nimi nedělají žádný rozdíl. To se ovšem pletou. Jak upozorňuje spotřebitelské sdružení...

Kdy smí pronajímatel vstoupit do nemovitosti

Majitelé bytů a nájemníci často nemají jasno v tom, kdy a za jakých podmínek smí pronajímatel vstoupit do bytu, který pronajímá. Často kvůli tomu dochází ke...

Výběr článků

Načítám