Hlavní obsah

Každý třetí Čech přišel o část příjmů, může za to pandemie

Novinky, bab

Propouštění či snižování příjmů, to jsou nejčastější následky dopadů opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. O práci již přišlo sedm procent Čechů, více jak třetina se musí spokojit s nižšími příjmy. V mnoha domácnostech se tenčí i finanční rezervy, dvě pětiny lidí už nemají prostředky na déle než měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Následky koronavirové pandemie a s ní spojená vládní opatření zamávaly s rodinnými rozpočty mnoha českých domácností.

Jak ukázal aktuální průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank, téměř čtyři z deseti oslovených Čechů pocítili dopad pandemie na své příjmy.

Lidé musí sahat do úspor, které se pomalu tenčí. Podle průzkumu by téměř čtvrtina oslovených s finanční rezervou nevystačila ani měsíc, pro další pětinu by jeden měsíc byl maximální dobou, kterou by z rezervy dokázala pokrýt. V domácnostech s příjmem do 20 tisíc korun je dokonce 60 procent těch, kteří mají rezervu na maximálně jeden měsíc.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak dlouho by Češi vystačili s finanční rezervou

Na druhou stranu každý pátý oslovený má finanční rezervu dostatečnou, vyžil by s ní i více jak sedm měsíců. Lépe zabezpečení jsou pochopitelně lidé s vysokoškolským vzděláním s příjmem domácnosti přes 40 tisíc korun měsíčně.

Přehledně: Jaké jsou podmínky pro odklad splátek

Koronavirus

„V situaci, kdy je rozpočet našponovaný, je potřeba ještě více přemýšlet a plánovat nutné výdaje. Pro případ, že se financí krátkodobě přeci jen nedostává, představuje určitou pomoc kontokorent nebo kreditní karta. Jsou lepšími alternativami, než nesplácení finančních závazků nebo pochybné půjčky, které lidi mohou snadno dostat do dluhové pasti,” doplnila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Ztráty zaměstnání se nebojíme

I přesto, že koronavirová pandemie pracovní trh ovlivní, podle některých odborníků dokonce dost výrazně, lidé se ztráty zaměstnání vesměs nebojí.

Nezaměstnanost vzrostla na 3,4 procenta. Neradujte se, to nejhorší teprve přijde, čeká Maláčová

Domácí

Téměř čtyři z pěti oslovených obavy nepociťují. Že o práci přijde, má strach každý šestý oslovený. Sedm lidí ze sta už o práci přišlo.

Počet lidí bez práce poroste

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Počet lidí bez práce poroste

Koronavirová epidemie s sebou bohužel přinese i zvýšení nezaměstnanosti, předpovídají ekonomičtí odborníci. Propouštění se podle nich dotkne jak pracovníků...

Výběr článků

Načítám