Hlavní obsah

Každý desátý Čech vyjíždí do zahraničí nepojištěný, výdaje mohou jít do miliónů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stále více Čechů postihne na dovolených nehoda, ať už nemoc, úraz, bouračka či porucha auta. Potvrzují to čísla pojišťoven za letní sezónu. Nárůst asistencí u medicínských událostech je letos až 160%. Přitom stále ještě každý desátý podceňuje cestovní pojištění, které přijde na stokoruny, ale kryje události za statisíce. Bez cestovního pojištění se nevyplatí jet ani na hory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Kromě navýšení počtu lékařských asistencí v Egyptě, které vzrostly o sedm procent, jsme zaznamenali významný nárůst dopravních nehod a poruch. V Chorvatsku došlo k nárůstu o 65 %,“ potvrdila společnost Europ Assistance, která za tři letní měsíce celkem poskytla 7 200 medicínských asistencí, což je o 160 % více než loni.

Nárůst hlásí i pojišťovny. Zatímco v roce 2009 zasahovala Generali Assistance ve 1 329 případech, v letošní hlavní turistické sezóně to bylo už 2 666 případů. Za letní turistickou sezónu Česká pojišťovna registrovala 4470 případů z cestovního pojištění.

Egypt: o stovky procent více asistencí

"Zaznamenali jsme například nárůst počtu asistencí v Egyptě o neuvěřitelných 327 procent. Téměř sedmdesátiprocentní nárůst zaznamenalo Bulharsko, více než šedesátiprocentní nárůst evidujeme z Turecka,“ uvedl Václav Bálek z Allianz, které celkově narostla letošní letní asistence v porovnání s loňským rokem o 46 procent, z 998 zásahů na 1460 zásahů.

Příklad: Za cestovní pojištění na jeden týden zaplatil Petr T. ze severních Čech 420 korun. Na sjezdovce srazil belgickou lyžařku, která si zlomila ruku a utrpěla otřes mozku.

Postupně uplatnila škodu nejprve její zdravotní a sociální pojišťovna, poté privátní zdravotní pojišťovna a nakonec i samotná Belgičanka. „Zaplatili jsme za něho více než 1,3 miliónů korun“ dodal Bálek z Allianz, která jako jediná u nás nestanovuje žádná omezení u limitu plnění v rámci léčebných výloh.

 Dovolená se může proměnit v hypotéku

"Zhruba každý desátý vycestuje z ČR bez uzavření cestovního pojištění. Stačí chvilka, a máte na krku závazek, jako by jste si brali hypotéku na dům,“ uvedl Jiří Cívka z Generali.

Hromadně opakujícími se diagnózami napříč všemi věkovými kategoriemi byly infekce dýchacích cest a záněty uší, akutní problémy trávicího traktu – gastroenteritidy, infekční záněty žaludku a střev a také úrazy.

Do letošních statistik ČP zapsalo i osm úmrtí, zejména starších a chronicky nemocných lidí, což je ale o polovinu méně než loni. „Více než 150 klientů však bylo hospitalizováno a speciální repatriace nemocných byla zajištěna v 50 případech,“ upřesnila Dagmar Koutská z ČP.

Bleskový transport se vyšplhal na 750 tisíc korun

Tím nejdražším návratem byl transport pacienta s plicním výpotkem z ostrova Rhodos do Česka. Jen doprava leteckým speciálem se vyšplhala na tři čtvrtě miliónu korun. V tomto případě šlo téměř o evakuaci, protože přeprava do špičkového zdravotnického zařízení zřejmě pacientovi zachránila život.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Záchranáři v akci

ČP varuje: Řecko má nedostatečnou zdravotní péči

Česká pojišťovna opětovně varuje, aby lidé vzhledem ke svému zdravotnímu stavu velmi dobře zvážili cesty na řecké ostrovy, kde zdravotní péče nemusí být pro všechna onemocnění dostatečná.

Lidé se sbalí na poslední chvíli a nevezmou si dost léků

Letos se také ukázalo, že se někteří čeští turisté chovají lehkovážně a nejsou připraveni na nečekané situace, možná proto, že zájezdy ve snaze ušetřit zařizují na poslední chvíli.

Foto: Profimedia.cz

Například si neberou ani nejmenší zásobu léků na své chronické choroby, takže prodloužení pobytu kvůli onemocnění člena rodiny nebo stávce dopravců vyvolává další, mnohdy život ohrožující problémy, například v případě inzulínu.

Například si neberou ani nejmenší zásobu léků na své chronické choroby, takže prodloužení pobytu kvůli onemocnění člena rodiny nebo stávce dopravců vyvolává další, mnohdy život ohrožující problémy, například v případě inzulínu.

„Zejména starší lidé pak vyjíždějí bez mobilních telefonů, takže asistenční služba s nimi nemůže efektivně komunikovat. Děti nemají v mnoha případech vlastní cestovní pas a jsou zapsány pouze v pasu jednoho z rodičů, takže pokud je hospitalizovány, nemůže dítě bez vlastních dokladů zemi opustit,“ zdůraznila Koutská.

Za obviněného ze žhářství složili kauci

Ne pokaždé jde v rámci cestovního pojištění o zdravotní asistenci, ale služba vázaná k cestovnímu pojištění může pomoci i právní radou v případě dopravní nehody, sporu s majiteli hotelu nebo při jednání s policií.

Ne pokaždé jde v rámci cestovního pojištění o zdravotní asistenci, ale služba vázaná k cestovnímu pojištění může pomoci i právní radou v případě dopravní nehody, sporu s majiteli hotelu nebo při jednání s policií.

„Zajišťovali jsme například právní asistenci v Řecku, kdy Čech byl obviněn ze žhářství. Po zadržení na něj byla uvalena vazba. Soud probíhal následující den. V rámci asistence jsme hradili kauci,“ dodal Jiří Cívka z Generali.

U lyžování si téměř 60 % lidí uvědomuje zvýšené riziko

Cestovní pojištění se vyplatí nejen v létě, ale i na zimní dovolené, kde obzvláště při lyžování hrozí úrazy, jejichž plnění může jít do statisíců. V rámci pojištění není jen krytí nemoci a úrazu, ale i odpovědnostní pojištění, tedy situace, kdy způsobíte úraz někomu jinému, třeba na sjezdovce.

Evropský zdravotní průkaz vás na sjezdovce příliš nekryje

Jeden pád na lyžích v cizině vás může přijít na stovky tisíc korun. Evropský zdravotní průkaz a základní cestovní pojištění na horách ale nemusí stačit.

Evropský zdravotní průkaz (EHIC) vám sice zajistí lékařsky nezbytnou péči, ale pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, navíc často s vysokou spoluúčastí pacienta na ošetření, lécích, zdravotních pomůckách či hospitalizaci.

Sami hradíte například výjezd Horské služby, převoz do zdravotnického zařízení nebo nákladnou přepravu do ČR.

Navíc v případě, že lyžař bez pojištění odpovědnosti způsobí podobnou újmu jinému lyžaři, přidávají se k výše uvedeným částkám i náklady na další léčení poškozeného a trvalé následky jeho úrazu, popřípadě jeho ušlý zisk.

"EHIC nekryje vysoké spoluúčasti hrazené pacientem při prvotním ošetření, hospitalizaci, stomatologické zákroky nebo nákup předepsaných léků či zdravotních pomůcek, jako jsou hole či ortézy,“ upozorňuje Martina Kotyrová z České asociace pojišťoven. Podle ní EHIC nepokrývá ani zdravotní převoz do vlasti či navrácení ostatků.

Navíc ten, kdo vycestuje pouze s průkazem EHIC, nemá ani nárok na žádné asistenční služby.

Hlídejte si limity pojištění

Pokud se spolehnete pouze na cestovní pojištění v rámci platební karty, tak pojištění se nemusí vztahovat na provozování zimních sportů.

Nemusí dostačovat ani limity pojistného plnění na jednotlivá rizika. A pokud jede klient na hory s rodinou, měl by zkontrolovat, zda jsou pojištění i rodinní příslušníci.

Limit by u léčebných výloh neměl být podle doporučení ČAP nižší než 1 250 000 Kč. U odpovědnosti za škodu na zdraví by měl být minimální limit milión korun a u majetku pět set tisíc korun.

Dále je nezbytné si ověřit, zda není lyžování či snowboarding na vyznačených tratích ve výlukách pojistných podmínek. Na to je často nutné se připojistit.

Klid za necelou stovku denně

Pojištění léčebných výloh dospělého přijde na 30 až 50 korun na den. Pojištění odpovědnosti za škodu na zdraví a majetku se nabízí ještě s pojištěním úrazu a zavazadel a stojí kolem dvaceti korun na den. Komplexní pojištění tedy přijde na méně než sto korun denně. Děti jsou buď za polovinu nebo podle věku zdarma.

Češi a letošní zima na horách
24 % Čechů pojede letos na zimní dovolenou
67 % ji stráví na českých horách
89 % pojede autem
82 % za ní utratí do 20 000 korun
56 % plánuje jeden týden
67 % preferuje sjezdové lyžování
82 % Čechů se plánuje při cestě na zahraniční zimní dovolenou pojistit
58 % připouští riziko vážnějšího zranění
34% se obává onemocnění
Zdroj: Průzkum DIRECT pojišťovny

Reklama

Výběr článků

Načítám