Hlavní obsah

Každou třetí dražbu provázejí pletichy

Právo, Josef Koukal

Počty dražeb majetku zabaveného v exekucích raketově rostou. Jen za loňský rok jich přibylo o polovinu. Stejným tempem roste i počet případů pletich, kdy se dražitelé domluví na scénáři licitace ke škodě dlužníka i věřitele. Zmanipulovaná je prý až každá třetí dražba.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle statistiky Exekutorské komory ČR bylo v Česku loni nařízeno 16 tisíc dražeb proti 10 500 tisíce z roku 2010. V 11 500 případech šlo o dražby nemovitostí. „Ze statistik některých exekutorských úřadů vyplývá, že zhruba u každé třetí dražby se projevují znaky pletich ze strany dražitelů, kteří používají nekalé prostředky domluvy,“ sdělila Právu mluvčí exekutorů Petra Báčová.

„Obvykle se jedná o obchody, jež se odehrávají mimo jednací síň mezi týmiž osobami, které se dražby účastní,“ uvedla s tím, že poškození dražitelé se často obávají zákulisní dohody oznámit soudnímu exekutorovi, protože nemají k dispozici dost důkazů.

Své zkušenosti s pletichami při dražbách mají i exekutoři z Prahy 9. Když loni v květnu dražili poloviční podíl z rozpadlého domku s vyvolávací cenou 147 tisíc korun, přišla si postěžovat žena, která nakonec nemovitost vydražila.

Prý ji na chodbě exekutorského úřadu oslovil jiný dražitel s nabídkou, že za dvacet tisíc korun od dražby ustoupí. Exekutor Milan Usnul sepsal se ženou zápis a před další dražbou, která se konala o půl hodiny později, přivolal na místo policii.

Také při následující dražbě poloviny zahradní chatky s pozemkem požadoval týž muž od jiné dražitelky pět tisíc za to, že nebude přihazovat.

Exekutor případ ohlásil a muž byl za trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži letos v lednu odsouzen k podmíněnému trestu ročního vězení s odkladem na 30 měsíců. Proti verdiktu se však odvolal a Obvodní soud pro Prahu 9 tak bude muset rozhodnout znovu v hlavním líčení.

Usvědčit pachatele je těžké

„Předpokládám, že kdyby obžalovaný nepožadoval peníze dvakrát za sebou, první dražitelka to nenahlásila a druhá nepotvrdila, těžko by ho někdo stíhal. Bylo by to pouhé tvrzení proti tvrzení,“ komentoval kauzu Jiří Zoc z Exekutorského úřadu Praha 9.

Ačkoliv i on souhlasí s odhadem, že k pletichám dochází u každé třetí dražby, usvědčit pachatele je podle něj těžké.

„Dochází k naprostým absurdnostem, kdy si dokonce dražitelé předávají peníze přímo před očima exekutorů a klidně tvrdí, že si vrací půjčku. Ti, co dostali peníze, přitom přijeli z druhého konce Čech, aniž učinili jediné podání, a prohlásí, že chtěli jen dražbu vidět,“ popsal své zážitky Zoc.

Novou zbraní proti pletichám se má podle záměru exekutorské komory stát nový internetový portál dražeb, který rozšíří možnosti online přístupu dražitelů z jakéhokoli místa.

Současný portál o dražbách pouze informuje, jeho nová verze, která bude spuštěna začátkem května, umožní zájemcům pouhým proklikem vstoupit přímo na jednotlivé servery, na nichž dražby probíhají.

„Čím více zájemců bude o koupi nemovitosti či movité věci licitovat, tím výš se finální cena může vyšplhat,“ řekl člen prezidia exekutorské komory David Koncz. Na vyšší ceně pak podle něj vydělá věřitel i dlužník, proti kterému je exekuce vedena.

Anketa

Zúčastnil/a jste se někdy dražby?
Ano
16,5 %
Ne, zatím jsem neměl/a příležitost
57,8 %
O dražby se nezajímám
25,7 %
Celkem hlasovalo 10725 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám