Hlavní obsah

Kam tečou peníze z domácího rozpočtu, ví přesně jen třetina lidí

Novinky, bab

Mít přehled o svých příjmech ale především výdajích je základem finanční gramotnosti. Z tohoto pohledu jsou na tom ale Češi dost bídně. Pouze o něco více než třetina lidí ví, kolik a za co konkrétně jejich domácnost každý měsíc zaplatí. Nejčastěji mají lidé přehled o nákladech na bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jen ve zhruba každé třetí domácnosti, jak ukázal aktuální průzkum agentury Ipsos pro společnost Fincentrum & Swiss Life Select, mají kompletní přehled o útratách za bydlení, jídlo, dopravu, oblečení či třeba zábavu.

Přehled o výdajích rodiny naopak zcela postrádá každý šestý Čech, vůbec netuší, kam všechny peníze z domácnosti pravidelně mizí.

Průměrný Čech utratí za jídlo ročně 50 tisíc

Ekonomika

„Logicky největší přehled mají Češi o tom, kolik jejich domácnost vydá každý měsíc na bydlení (54 procent). Výsledky našeho průzkumu nasvědčují tomu, že tento typ plateb má na starosti jeden z páru bez většího vědomí toho druhého. V cenách za nájem, splátku úvěru či energie se pak orientují především ženy,“ doplnil Karel Šulc ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select a. s.

Více než dvě pětiny oslovených mají představu o výši útrat za dopravu (benzín, jízdenky, taxi apod.). Zhruba stejný počet Čechů ví, kolik jejich domácnost měsíčně projí a propije.

Peníze stranou na konkrétní věc

Podle průzkumu mají v každé čtvrté domácnosti připravený finanční plán s jasně definovanými cíli, s jakými příjmy počítat, na co šetřit i za co utrácet.

Zhruba dvě pětiny Čechů spoří vždy jen na jednu konkrétní věc, jinak své finanční cíle a kroky neřeší. Více než třetina Čechů ale s rodinnými financemi žádné plány nemá a ani si žádné finanční cíle neklade. Prostě řeší věci tak, jak přijdou, a postrádají přehled o tom, kolik v daném období mohou utratit.

Přehled o svých financích má jen polovina českých domácností

Finance

„Právě to, že si lidé nedělají přehled o svých výdajích a zároveň nakupují věci, na které nemají, je nejčastější příčina finančních problémů a předluženosti. Mnoho lidí nepřemýšlí nad financemi z dlouhodobějšího hlediska, ani si nedělá měsíční rozpočty a na konci měsíce jim chybí peníze. Důvodem je to, že zapomněli na rozpočet a nemysleli na rezervu,“ upozornil David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Anketa

Víte, kolik a za co konkrétně vaše domácnost každý měsíc zaplatí?
Ano, vím to přesně.
75,4 %
Tak nějak tuším, ale občas ztrácím přehled.
18,9 %
Vůbec netuším.
5,7 %
Celkem hlasovalo 5812 čtenářů.

Reklama

Související články

Češi měli loni na útraty 2,7 bilionu korun

Příjmy tuzemských domácností trvale rostou. V loňském roce měli Češi na útratu k dispozici celkem 2,767 bilionu korun. Domácnosti tyto příjmy získaly především...

Výběr článků

Načítám