Hlavní obsah

K reklamaci účtenku nutně nepotřebujete

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Reklamace vady u zboží či služby patří k nejčastěji uplatňovaným a také nejdůležitějším spotřebitelským právům. Lidé však často v pravidlech reklamací tápou, nevědí, jak správně postupovat a mnohdy se tak dopouštějí omylů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Plný šuplík účtenek a zrovna ta, kterou pro reklamaci potřebujete, v něm není. Bohužel někteří lidé právě kvůli absenci papírového dokladu o koupi svou cestu za uplatněním práva z vadného plnění vzdají.

Účtenka není vždy nutná

„Nevzdávejte to. Absence účtenky neznamená automaticky nemožnost zboží reklamovat,” upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Prodejce pochopitelně může požadovat důkaz o koupi, ovšem nikde není řečeno, že to musí být zrovna papírová účtenka vyjetá z jeho kasy či faktura z tiskárny. Pokud jste například zboží zaplatili bezhotovostně (kartou či bankovním převodem), stačí celou transakci dohledat ve výpisu z internetového bankovnictví a prodejci jako důkaz předložit.

„Doložit, že výrobek byl konkrétní den u konkrétního prodejce zakoupen, musí spotřebitel. Ideální je mít doklad o koupi. Když nemá, tak poradíme třeba výpis z karty, ale někdy může být složité dokazování, co konkrétně bylo ten den v té částce nakupováno,“ sdělil Právu mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Kdy to je problém

Na položce ve výpisu z účtu totiž nebývá konkrétní kupované zboží uvedeno, jen název obchodníka. To může být podle Fröhlicha nedostatečné, zvlášť u velkých obchodníků, kteří prodávají celou řadu výrobků a člověk třeba při jednou nákupu pořizuje více věcí naráz, zaplatí jednou a pak se ani podle částky nedá prokázat, že součástí byl právě reklamovaný výrobek.

„Nebude-li obchodník mít za prokázané, že položka na výpisu z účtu je skutečně za nákup konkrétního zboží, které chce spotřebitel právě reklamovat, mohl by reklamaci odmítnout s tím, že výrobek nemusel být koupen u něj. Věc by pak musel rozhodnout soud. Takže rozhodně vřele doporučuji mít doklad o koupi,“ uzavřel Fröhlich.

Skvělým pomocníkem pro správu účtenek jsou mobilní aplikace. Hned po nákupu si paragon vyfotíte, pojmenujete a originál můžete zahodit. V takové „kartotéce“ se vám pak bude hledat lépe než doma v přecpaném šuplíku.

Pokud ale žádný hmatatelný důkaz nemáte, ovšem nákup u konkrétního prodejce je zřejmý například proto, že jste stálý zákazník na malém městě nebo jde o unikátní produkt, který nikdo jiný neprodává, máte stále velkou šanci s reklamací uspět. Rozhodně se tedy nenechte odbýt. U soudu by obstálo například i svědectví dalších osob.

Jde to i na jiné pobočce prodejce

Vzdávat reklamaci nemusíte ani v případě, že se vada projeví na zboží, které jste koupili v jiném městě, například jste z Ostravy a během návštěvy Prahy jste si koupili kabát. „Reklamaci můžete uplatnit na kterékoli pobočce nebo v sídle prodejce, ledaže by prodejce předem určil jiný subjekt, zpravidla servis,“ upřesnil Zelený.

Někdy ale může být složitější zorientovat se v tom, kdo vám zboží prodal. V takovém případě je rozhodující IČ nebo obchodní firma uvedená na dokladu. Často zjistíte, že síť konkrétní značky je v celé republice spravována jednou společností, která je vaším prodejcem a zboží k reklamaci můžete předat v jakékoli její provozovně.

Pozor ale na franšízy – i když vidíte stejnou obchodní značku a logo, může jít o různé obchodní subjekty.

Koupíte-li si zboží na internetu a projeví se na něm vada, s největší pravděpodobností budete volit reklamaci prostřednictvím pošty.  Ani poštovným se nemusíte nechat odradit. Pokud vám prodejce reklamaci uzná, můžete požadovat náhradu všech účelně vynaložených nákladů. V opačném případě ale nárok na proplacení poštovného nemáte.

Pozor na prodej z druhé ruky

Koupit zboží i s původním paragonem, u kterého zbývá například ještě rok záruky, můžete od svých známých, ale i v bazaru. Pokud se u zboží projeví nějaká vada, může se stát, že s reklamací budete mít problém uspět. Obchodník má totiž právo vám nevyhovět s argumentem, že spolu nemáte žádný právní vztah. Problém je v tom, že práva z vadného plnění jsou vázána k dané kupní smlouvě, kterou prodejce uzavřel se svým původním zákazníkem.

„Řešením tedy může být zůstat s původním vlastníkem v kontaktu a v případě potřeby poslat do prodejny jeho, což bude schůdné asi maximálně mezi přáteli nebo příbuznými. Praktičtější je sepsat takzvané postoupení práv z vadného plnění, kde vlastník prohlásí, že všechna současná i budoucí práva postupuje vám,“ doporučil Zelený.

Práva z vadného plnění mohou plynout z každé smlouvy, přičemž jejím předmětem může být téměř cokoli. Pokud něco nesedí, nebojte se ozvat třeba i v restauraci, u kadeřníka, u mobilního operátora, který vám zaslal zjevně nesmyslné vyúčtování, nebo na zájezdu, jenž trpí nedostatky.

Reklama

Související témata:

Související články

Co dělat, když má dárek vadu

I přesto, že se dárce snaží vybrat co nejlepší a nejkvalitnější dárek, může se stát, že i tak nebude fungovat, případně bude mít nějakou vadu. Jak je to s jeho...

Výběr článků

Načítám