Hlavní obsah

Ještě je pár dní čas, vytěžte ze stavebního spoření maximum

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Konec roku je za dveřmi, a pokud chcete na své smlouvě o stavebním spoření získat maximální výši státního příspěvku, máte nejvyšší čas. Pro získání dvou tisíc korun podpory od státu je třeba ročně naspořit alespoň 20 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření je mezi českou populací nejoblíbenějším spořicím produktem. Dokazují to jak průzkumy, tak „tvrdá” data. Spořicí smlouvu má uzavřenu třetina populace, dá se tak říci, že prakticky v každé české domácnosti můžeme najít alespoň jednu. V letošním roce si podle odhadů uzavře novou smlouvu více než půl milionu lidí.

„Podle našeho nedávného průzkumu má dokonce 96 procent Čechů starších 55 let, kteří mají aktuálně uzavřené stavební spoření, tuto smlouvu již minimálně podruhé,“ doplnil Jiří Procházka z finanční skupiny Wüstenrot.

Zkontrolujte si výši ročního vkladu

Oblibě stavebního spoření pochopitelně nahrává fakt, že stát ho podporuje ročním příspěvkem až dva tisíce korun. Navíc samy stavební spořitelny vklady klientů úročí roční sazbou kolem jednoho procenta, klientovi se tak vklady zhodnocují i nad rámec inflace.

Stavební spoření poráží inflaci, výnos se blíží čtyřem procentům

Finance

Ukládat na účet můžete jak pravidelně (například každý měsíc), tak jednorázově, což mnozí klienti, kteří tímto způsobem spoří, činí právě na konci roku. Abyste získali nárok na maximální výši státní podpory, je třeba za rok naspořit minimálně 20 tisíc korun. To odpovídá měsíční úložce ve výši zhruba 1700 korun. A vzhledem k tomu, že konec roku je prakticky za dveřmi, je nejvyšší čas si zkontrolovat, zda jste na smlouvu skutečně potřebnou částku poslali.

Některé stavební spořitelny své klienty upozorňují, aby peníze na vkladový účet poslali včas a nepřišli o plnou výši státní podpory. Například Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS) jim zasílá v první polovině prosince newsletter se všemi potřebnými informacemi a důležitými termíny.

Stavební spořitelny koncem roku vylepšují nabídku

Finance

Od Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS) dostávají klienti tzv. mikulášskou komunikaci. „Informujeme je o naspořené částce v letošním roce a to k 31. říjnu a současně je upozorňujeme na to, jaký by měli ještě poslat vklad v letošním roce, aby dosáhli na plnou výši státní podpory. Informace posíláme formou, která klientovi vyhovuje a kterou si již předem nadefinoval, a to buď zprávou do jeho internetového bankovnictví, e-mailem nebo dopisem,” uvedla pro Právo Monika Kopřivová.

Zájem o stavební spoření roste, atraktivní je pro téměř polovinu populace

Finance

Upozornění dostávají klienti, kteří by na plnou výši státní podpory nemuseli dosáhnout, i od Modré pyramidy, jak pro Právo uvedla Hana Vaněčková: „Na začátku listopadu jsme klientům prostřednictvím e-mailu vyčíslili, kolik ještě na jejich spořící smlouvě zbývá vložit pro získání plné státní podpory za rok 2019.”

Informace o tom, jak na tom jeho smlouva je, může klient navíc nově získat v aplikaci MP Home, kterou Pyramida spustila před dvěma měsíci a v současné době si ji stáhlo více než 12 tisíc klientů. U sjednaného stavebního spoření vidí klient nejen výši zůstatku, ale i částku, kterou je u smlouvy potřeba uhradit k získání plné státní podpory.

Peníze musí být na účet připsány do silvestrovské půlnoci

Peníze na svůj účet můžete vložit v hotovosti, poslat složenkou i bezhotovostním příkazem k úhradě. Důležité je ale ohlídat si, abyste to stihli včas, aby byl vklad připsán do konce letošního roku.

Banky za poslední měsíce výrazně zrychlily mezibankovní platební styk, pokud tedy zadáte platbu dopoledne, ve většině případů jsou schopny peníze na účet příjemce doručit ten samý den. „Přesto ale klientům doporučujeme, aby platbu zaslali raději několik dnů předem, tzn. ideálně v pátek 27. prosince," doplnil pro Právo Tomáš Kofroň z Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

Kdy nejpozději poslat peníze na vkladový účet, aby za rok 2019 vznikl nárok na státní podporu
Českomoravská stavební spořitelna Pro bezhotovostní převod ČMSS doporučuje pátek 27.12. Složenkou doporučuje peníze poslat ještě před Vánoci. Pokud se rozhodnete vložit peníze v hotovosti na pobočce ČSOB, nejzazší termín je 31. 12. do 13.00 hodin.
Modrá pyramidaStandardní platební příkazy k úhradě: je třeba předat k zúčtování na přepážce nejpozději v úterý 31. 12. do 11.00 hod., prostřednictvím samoobslužného boxu nejpozději v pátek 27. 12. Vklady v hotovosti na pokladně KB, které mají být připsány na účet stavebního spoření ještě do konce roku 2019, je třeba provést nejpozději v pondělí 30. 12. do konce pracovní doby dané pobočky.Super expresní vklady hotovosti na pokladně Komerční banky: je třeba provést nejpozději v úterý 31. 12. 2019 do 12.30 hod. Tyto vklady nebudou zpoplatněny.
Raiffeisen stavební spořitelnaPlatba převodním příkazem nebo v hotovosti v bance se splatností 27. 12. Klient by si měl ověřit, zda jeho banka ještě akceptuje příkazy s datem splatnosti 27. 12.Platba poštovní poukázkou do 13. 12. Platba v hotovosti na pokladnách v sídle RSTS, Koněvova 2747/99, Praha 3, a to nejpozději do 31. 12. do 12.00 hodin
Stavební spořitelna České spořitelny Poslední možný čas předání platebního příkazu je 31. 12. do 12.00 hodin. U zrychleného příkazu k úhradě, který je České spořitelny zpoplatněný, je možné předat příkaz až do 14.00 hodin. Na pobočce České spořitelny může klient vložit vklad hotovosti na pokladně nejpozději do 31. 12. do 12.00 hodin. Nejzazší termín pro uskutečnění platby je prostřednictvím vkladového bankomatu, kde klient může peníze vložit v hotovosti dne 31. 12. nejpozději do 23.00 hodin.
Wüstenrot Spořitelna pro zaslání peněz elektronicky, případně složenkou doporučuje informovat se u své banky, případně České pošty. Vklady je možné vložit na pokladně Wüstenrot do 31. 12. 15.00 hodin
Zdroj: informace od stavebních spořitelen

Pokud nemáte ještě uzavřenou smlouvu o stavebním spoření, můžete tak učinit i na poslední chvíli. A vložíte-li na účet potřebnou částku 20 tisíc korun, získáte tak za letošní rok maximální státní podporu ve výši dva tisíce korun.

Reklama

Související články

Stavební spoření usnadní cestu k hypotéce

Stavební spoření v loňském roce oslavilo 25 let své existence. Už od prvopočátku zaujalo přední místo na poli finančních produktů a v popředí zájmu se drží...

Výběr článků

Načítám