Hlavní obsah

Jenom polovina Čechů si ví rady s penězi

Právo, Jiří Vavroň

Jen asi polovina Čechů tvrdí, že ví, jak postupovat při složitějších finančních operacích, či co dělat, když se dostanou do finančních potíží. Třetina občanů nepřemýšlí, jak budou v důchodu financovat svůj život. A asi čtvrtina lidí se už někdy dostala do situace, kdy jejich příjmy nestačily pokrýt jejich životní náklady.

Foto: Profimedia.cz

Článek

To jsou jen některé poznatky z nedávného průzkumu ministerstva financí a České národní banky, který mapoval situaci ve finanční gramotnosti obyvatel ČR.

„Abychom se vyhnuli finančním problémům a abychom dokázali výhodně zhodnotit své peníze a uměli efektivně investovat, to v dnešní době vyžaduje nejen nemalé znalosti, ale velmi často se přitom neobejdeme bez odborné pomoci,“ potvrzuje finanční poradce František Macháček.

Finančních produktů, kde je možné využít a zhodnotit i menší částky, je na trhu hodně, stejně tak se o přízeň občanů uchází stále více bank a finančních institucí. Bez finančního poradce či pomoci poradenské firmy se neobejdou zejména ti podnikatelé či investoři, kteří nechtějí prodělat.

Poradit se není nic špatného, naopak. Nejúspěšnější lidé ve světě financí se vyznačují tím, že mají kolem sebe početný tým poradců, shodují se experti.

Každý potřebuje někdy poradit

Podle zmíněného průzkumu je stále hodně lidí, kteří pomoc a poradu finančních poradců skutečně potřebují. Na nezvykle výhodnou finanční nabídku, která u finančních poradců budí okamžitě obezřetnost a podezření, by například kývlo bez konzultace s odborníky 24 procent Čechů.

Že není od věci využívat včas finanční poradenství a problémům předcházet, potvrzuje i šéf Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda. Na poradny se obracejí lidé, kteří se již bezhlavě a bez porady zadlužili a kteří o svých penězích neuvažovali s perspektivou. Nakonec se také poradit musí, ale už o svých finančních problémech.

Kdy bychom si měli nechat poradit
chceme-li si vzít hypotéku
chceme-li si vzít spotřebitelský úvěr či půjčku
před sjednáním životního pojištění
před sjednáním majetkového pojištění
uzavíráme-li smlouvu o stavebním spoření
uzavíráme-li smlouvu o penzijním připojištění
před vstupem do druhého penzijního pilíře
chceme-li výhodně investovat, například do akcií, podílových fondů či nemovitostí

Jenom v loňském roce navštívilo občanské poradny pro lidi s finančními problémy na 50 tisíc našich spoluobčanů.

Podle průzkumu MF a ČNB jen 32 procent dotázaných dokáže vysvětlit, co znamená zkratka RPSN. Při hlubším zkoumání zná ale správný význam pojmu, který stanoví celkové náklady úvěru, jen 17 procent. Stejně malý počet lidí si dokáže samostatně a správně spočítat úroky, které za půjčku zaplatí.

„Na finančního poradce jsem se obrátil, když jsem si nebyl jistý, zda je pro mne výhodnější splácet hypotéku 20 či více let. A udělal jsem dobře, protože rozdíl, který bych zbytečně zaplatil, by šel do tisíců,“ pochvaluje si osmatřicetiletý Jan, klient jedné z hypotečních bank.

Dobře hospodařit lze i s malými penězi

„Dobrý finanční poradce se pozná podle toho, že klienta nikam netlačí, má na něj čas, nemá pro něj finanční plán hotový za pět minut. Upozorní otevřeně klienta na rizika a nebezpečí, nabídne varianty,“ upozorňuje šéf poradenské společnosti Fincentrum Petr Stuchlík. Správný poradce podle něj nemůže nabídnout řešení na první schůzce, protože si nejprve musí finanční situaci klienta zanalyzovat. Hypotéka či zajištění důchodu nejsou totiž jednoduché záležitosti, které by se daly vyřídit za půl hodiny posezení v kavárně.

Při současné průměrné výši příjmů se může, nebo by měl o svých financích přijít poradit prakticky každý. I při nízkých příjmech finanční poradenství umí lidem podle expertů poradit a pomoci. Jednak s tím, jak se nedostat do problémů, jednak jak si příjmy zvýšit či udržet.

I člověk disponující malými částkami by se měl poradit například o pojištění, aby nenadálá nehoda jeho život totálně nerozvrátila. Investovat je pak podle poradců možné výhodně a s dlouhodobou perspektivou i relativně malé finanční částky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám