Hlavní obsah

Investice do Česka se propadly o 42 procent, mírné zlepšení snad letos

Právo, Jindřich Ginter

Česká republika loni přilákala přímé zahraniční investice za bezmála 52 miliard korun, co do objemu investic tak byla 57. nejúspěšnější zemí světa. Ve srovnání s rokem 2008 se tak zahraniční investice do ČR propadly o 42 procent. Oproti jiným ekonomicky vyspělým zemím světa je to však o dvě procenta lepší výsledek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

České firmy naopak do zahraničí investovaly 25,5 miliardy, což z nich dělá 47. nejaktivnější investory. Vyplývá to ze zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Celosvětové přímé zahraniční investice poklesly v roce 2008 o 16 procent, vloni pak dokonce o 37 procent. Velmi opatrnou změnu k lepšímu by měl podle UNCTAD po dvou letech propadu přinést až letošní rok. Ve srovnání s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky – svými největšími konkurenty v lákání přímých zahraničních investic – si ovšem Česko podle agentury CzechInvest vede dobře.

Maďarsko skončilo podle UNCTAD v pořadí nejúspěšnějších zemí světa až na posledním 206. místě, Slovensko bylo jen o čtyři příčky lepší. Naproti tomu Polsko se v pořadí nejúspěšnějších zemí světa umístilo na 27. místě.

Globální investice se propadly o polovinu

Celkový objem přímých zahraničních investic dosáhl v roce 2009 hodnoty 1,1 biliónu amerických dolarů – tedy poloviny toho, co v roce 2007. UNCTAD předpovídá, že globální investice dosáhnou 1,2 biliónů dolarů.

V roce 2011 to bude 1,3 až 1,5 triliónu, návrat k předkrizovým hodnotám by mohl přinést až rok 2012, kdy UNCTAD očekává investice dosahující až dvou biliónů dolarů.

Přes všeobecný pokles investic se ČR objevila na seznamu 108 největších světových fúzí a akvizic roku 2009 s rozhodnutím francouzské farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis převzít českou Zentivu. Obchod v hodnotě dvou miliard dolarů byl podle UNCTAD 50. největší fúzí a akvizicí uplynulého roku.

Letošní zpráva o světových investicích se tematicky zaměřila na investice do projektů s nízkými emisemi CO2. V oblasti energetiky pak UNCTAD zmiňuje příklad projektu české společnosti ČEZ na stavbu obří větrné elektrárny v Rumunsku v hodnotě přes 1,6 miliard dolarů.

Východní vítr

Opatrné oživení světového hospodářství aktuálně táhnou podle UNCTAD především rozvíjející se ekonomiky. Ty poprvé v historii přilákaly bezmála 50 procent světových přímých zahraničních investic.

I když i tyto země zasáhl po šesti letech nepřetržitého růstu propad přímých zahraničních investic, zpomalení o 27 procent bylo výrazně nižší než u rozvinutých ekonomik. Mezi šesti největšími příjemci zahraničních investic tak jsou tři země z kategorie rozvíjející se a transitivních ekonomik – Čína, Hongkong a Rusko.

Největší investoři

V investicích do zahraničí zůstávají dlouhodobě na vrcholu USA následované Francií. Pro rok 2009 si třetí a čtvrtou příčku prohodilo Německo s Japonskem. Další tři pozice ovšem už patří Hongkongu, Číně a Rusku. Indie zůstala těsně za nejlepší dvacítkou největších investorů do zahraničí na 21. pozici.

Podle UNCTAD tak neustále roste význam rozvíjející se a transitivních ekonomik nejen jako destinace pro zahraniční investice, ale především i jako jejich zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám