Hlavní obsah

Hypotéky pomalu zdražují, zájem klesá

Po celý loňský rok průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu klesala, banky hypotéky zlevňovaly. Letošní leden naznačil, že zlevňování je nejspíš konec. Průměrná sazba vzrostla sice jen nepatrně, nicméně krok České národní banky (ČNB), kdy zvýšila základní úrokovou sazbu, bude mít na růst hypotečních sazeb významný vliv.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Loni v lednu se završilo několikaleté zdražování hypoték, průměrná úroková sazba se dostala až na tři procenta. Poté po celý rok 2019 klesala až na prosincovou hodnotu 2,34 procenta. Dalšímu poklesu je však již nejspíš konec, v lednu 2020 sazba vzrostla o dva bazické body na 2,36 procenta.

Od začátku letošního roku některé banky totiž hypotéky zdražují. Ke zvýšení sazeb, kromě Raiffeisenbank, která hypotéky naopak zlevnila, přistoupily například Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka, Equa bank, Moneta Money Bank či UniCredit Bank.

Další zdražování hypoték bude zřejmě v následujícím období pokračovat. Na posledním zasedání totiž ČNB navzdory všeobecnému očekávání zvýšila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu z dvou procent na 2,25 procenta. Dá se tedy očekávat, že banky únorové zvýšení sazeb v příštích měsících do hypotečních sazeb promítnou.

ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Zájem o hypotéky již tři měsíce klesá

Leden je, co se prodeje hypoték týče, již tradičně jedním z nejslabších měsíců roku. A jinak tomu nebylo ani letos, kdy bylo sjednáno 6491 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,88 miliardy korun. Oproti prosinci loňského roku si do bank pro hypotéku přišlo o 583 méně klientů a objem poskytnutých hypoték byl nižší o více než 1,1 miliardy korun.

„Přestože se průměrná úroková sazba i nadále drží na velmi podobných hodnotách, zájem o hypotéky už třetí měsíc po sobě klesá. Je to vidět jak v počtu prodaných hypotečních úvěrů, tak i v jeho objemu. Nicméně díky tomu, že počty prodaných úvěrů klesají rychleji než objemy, tak se již pátý měsíc po sobě stále posouvá rekordní hranice průměrné výše úvěru, a to na částku těsně nad 2,6 milionu korun,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Hypoték se loni prodalo méně, trh klesl téměř o pětinu

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky zlevňují, prodeje vzrostly

Průměrná úroková sazba hypoték klesá již devět měsíců v řadě. V říjnu se zastavila na hodnotě 2,36 procenta. Banky hypotéky zlevňují, aby získaly co nejvíce...

Hypotéky už nezlevňují, zájem klesá

Hypotéky zlevňovaly po celý loňský rok, ovšem během posledního čtvrtletí se výrazný pokles sazeb prakticky zastavil. Průměrná úroková sazba podle Fincentrum...

Výběr článků

Načítám