Hlavní obsah

Hypotéky jsou stále dražší, zájem o ně klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hypoteční trh vstoupil do nového roku dalším zdražením hypoték. Odrazilo se to i na zájmu lidí o nové hypoteční smlouvy. V lednu jich bylo sjednáno o více než 1500 méně než v prosinci 2017.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Hypotéky zdražují již několik měsíců, průměrná úroková sazba tak pátý měsíc v řadě postupně roste. V lednu 2018 se dostala na hodnotu 2,28 procenta, o devět desetin procentního bodu výše než o měsíc dříve.

Podle odborníků sazby porostou i nadále, pravděpodobně výrazněji než v minulém roce.

Zdražování hypoték je znát i v poklesu zájmu lidí o jejich sjednávání. V lednu 2018 bylo uzavřeno celkem 7783 hypotečních smluv, o 1568 smluv méně než v předchozím měsíci.

I přesto, že leden je tradičně slabším měsícem, v meziročním srovnání si v prvním měsíci loňského roku lidé sjednali o 882 smluv více. Jednalo se tehdy o téměř stejný počet smluv jako o měsíc dříve.

Trhem hýbe refinancování

Nižší byly v lednu i objemy sjednaných hypoték. Klienti si vzali úvěry v celkové hodnotě 16,503 miliard korun, což je nejméně od července 2017. Meziměsíční pokles je tak 3,6 miliardy korun.

„V současné době jsou již k dispozici další údaje k bilancování předchozího roku. Ze statistik ČNB o úvěrech na bydlení vyplývá, že se za loňský rok rychleji navýšil objem refinancovaných úvěrů než nových úvěrů na bydlení,” uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Rychlost růstu objemu refinancovaných úvěrů tak v zásadě odpovídá vývoji z posledních let, zpomalil však růst objemu nových úvěrů.

„Vzhledem k objemu nesplacených zůstatků úvěrů na bydlení na trhu, poklesu počtu nových úvěrů a skutečnosti, že více než dvě třetiny klientů stále zůstávají při změně fixace věrní svému původnímu poskytovateli úvěru, lze předpokládat, že v letošním roce bude boj o refinancování opět silný,” dodal Rajdl.

Reklama

Související témata:

Související články

Levné hypotéky končí, úrokové sazby rostou

Hypoteční trh je ve znamení zdražování hypoték. Úrokové sazby postupně rostou a kvůli poslednímu, letos již druhému, zvýšení základních sazeb Českou národní...

Výběr článků

Načítám