Hlavní obsah

Hypotéky jdou na dračku, Češi poctivě splácí

Právo, Jindřich Ginter

Celkový objem nově poskytnutých hypoték podle nejnovějšího Hypoindexu v meziročním srovnání stoupl o více než 50 procent. Nejvíce poklesly úroky u tříletých a jednoletých fixací, a to o šest desetin procenta. Češi úvěry většinou poctivě splácejí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Češi si v průměru berou hypotéku ve výši bezmála 1,7 miliónu korun a podle bank zatím nemají větší problémy s jejich splácením, navzdory tomu, že většina domácností musí poslední tři roky citelně škrtit své výdaje.

Nárůstu počtu poskytnutých hypoték nahrávají obecně stabilizované ceny nemovitostí, byť jsou stále větší rozdíly mezi lokalitami a jejich kvalitou, a také relativně přijatelné úroky.

Potíže? Přiberte si spoludlužníka

Češi zároveň v současnosti nemají podle bank masivnější problémy se splácením. „Největší meziroční nárůsty počtu i objemu restrukturalizovaných hypoték probíhaly na přelomu let 2008 a 2009. Z pohledu počtu klientů se ale stále jednalo o zanedbatelné hodnoty,“ řekla Právu Rita Gabrielová z Hypotéční banky, která je lídrem trhu.

„Zájem o restrukturalizace dluhů je určitě vyšší než v předchozích letech. U hypoték nejčastěji využíváme prodloužení doby splatnosti nebo přizvání spoludlužníka. Takové kroky na rozdíl od několikaměsíčního odkladu splátek představují pro klienta systémové řešení a dlouhodobou pomoc,“ uvedl Tomáš Kofroň z RB s tím, že ale žádná konkrétnější čísla ani trendy o neschopnosti lidí splácet hypotéky sdělovat nebude.

Úvěrů ze stavebního spoření je méně

Co se týče stavebního spoření, které Češi také hojně využívají k financování vlastního bydlení, ve srovnání s hypotékami naopak vývoj počtu nově uzavřených úvěrů na bydlení zaznamenává spíše pokles.

„Financování bydlení prostřednictvím úvěrů od stavebních spořitelen svého vrcholu dosáhlo v letech 2007 a 2008. Od té doby sledujeme mírný pokles, který je patrný i na výsledku prvního čtvrtletí roku 2011,“ potvrdil Právu náměstek generálního ředitele Raiffeisen stavební spořitelny Roman Hurych.

Podle něho ale není cílem stavebního spoření primárně konkurenční boj s hypotečními bankami.

„Pracujeme s klienty dlouhodobě, motivujeme je k akumulaci vlastních zdrojů pro řešení bydlení, financujeme z velké části i drobné rekonstrukce bytového fondu, pro které hypoteční úvěry nejsou vhodné,“ soudí Hurych.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám