Hlavní obsah

Hypotéku může nově zlevnit její spojení se spořicím účtem

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten, kdo si potřebujete koupit byt či dům, by na to neměl použít všechny své vlastní volné peníze. Člověk by si měl vytvořit finanční rezervu alespoň na šest měsíců pro případ, že přijde o práci či příjmy z podnikání. Tento záměr může nově skloubit s hypotékou tak, že mu ji to ještě trochu zlevní. Umožňuje to tzv. offsetová hypotéka.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Tento v zahraničí oblíbený druh hypotéky zatím nemá český název, ale mohli bychom jej volně přeložit jako hypotéku se zápočtem úspor. Její hlavní výhoda spočívá v možnosti ušetřit na úrocích, ale zároveň se nepřipravit o finanční rezervu.

„V bance, která vám půjčí peníze na pořízení bytu, si uložíte finanční rezervu na speciální spořicí účet. Úroky pak platíte pouze z rozdílu mezi hypotékou a zůstatkem spořicího účtu. Základna pro výpočet úroku je tedy snížena,“ vysvětluje Jan Bureš z Raiffeisenbank.

Kdykoliv budete potřebovat, můžete peníze ze spořicího účtu vybrat nebo je tam naopak vložit a podle toho se vám může měnit výše měsíční splátky.

Offsetová hypotéka je určena pro úvěry od dvou miliónů korun a zůstatek na spořicím účtu můžete mít až do poloviny hypotéky.

Po určité době můžete zůstatek na spořicím účtu použít k předčasnému splacení hypotéky.

Příklad

Máte-li hypotéku ve výši dvou miliónů korun úročenou šesti procenty a na spořicí účet si uložíte 500 tisíc korun, ušetříte každý měsíc až 2 125 korun. „Za 20 let splatnosti hypotéky tak můžete ušetřit zhruba 328 tisíc korun,“ tvrdí Bureš.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o hypotéky v březnu opět vzrostl

Zájem o hypotéky po mnoha měsících úpadků opět roste. Tuzemské banky za březen poskytly úvěry za více než sedm miliard korun. Vyplývá to z údajů ukazatele...

Výběr článků

Načítám