Hlavní obsah

Hypotéku jde převést na děti, přestože to není ve smlouvě

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S tím, jak se prohlubuje zadlužení domácností, roste počet rodin, které uvažují o prodloužení splácení hypotéky i o dalších dvacet let, a to i přesto, že čím je splácení delší, tím vyjde úvěr dráž. Mnozí se však se splátkami dostanou až k samému sklonku svého produktivního věku. Lze tedy u nás přenést hypotéku třeba na své dítě? Za určitých podmínek ano.

Článek

„Plnoletý potomek může převzít hypotéku svých rodičů za jejich života, pokud prokáže, že je schopen splácet,“ konstatuje Pavla Langová z České spořitelny.

„V Česku není splácení rozložené na delší dobu zavedené tak jako v USA. Je ale pravda, že jsme ještě nedávno umožňovali rozložit splácení až na 40 let a zájem byl. Jednalo se o rizikovější produkt, tak jsme ho ale na začátku krize přestali nabízet,“ řekl Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisen bank (RB). Nyní tak lze v RB splácení natáhnout na maximálně třicet let.

U RB ale přesto musíte mít splátkový režim nastaven tak, aby hypotéka byla splacena maximálně do vašich 65 let, u Poštovní spořitelny, stejně jako u Československé obchodní banky ČSOBB) do 70 let. Takže není možné si nastavit hypotéku na 30 let, pokud je žadateli padesát let , i když spoléhá na to, že v 60 nebo 70 letech hypotéku předá dítěti.

Dospělé dítě jako spoludlužník

„Hypotéku lze převést na kohokoli, kdo je plnoletý, s jeho souhlasem a s tím, že jeho bonita bude dostatečná,“ uvedl Kofroň.

Zadlužit nezletilé dítě v Česku ze zákona nelze. Určitá výjimka je u úvěru ze stavebního spoření. Pokud si chce rodič půjčit za účelem bydlení na stavební smlouvu, která je uzavřena na jeho potomka, musí mít souhlas soudu. „Smlouvu o poskytnutí úvěru podepisuje soudem určený opatrovník a rodiče, respektive zákonní zástupci, jsou obvykle v pozici spoludlužníků,“ vysvětluje Zdeňka Blechová ze Stavební spořitelny České spořitelny. „Vyřizování je však zdlouhavé,“ upozorňuje Helena Dušková z Wüstenrot.

Je-li dítě zletilé, může do úvěrového vztahu vstoupit jako spoludlužník či ručitel. V případě, že přistupuje jako ručitel, musí být i dostatečně bonitní, stejně jako sám dlužník.

Za studenta se zaručí rodina

Úvěr ze stavebního spoření si mohou vzít i plnoleté studující děti, které jsou bez příjmu, ovšem za podmínky, že spoludlužníky budou rodiče nebo někdo jiný s dostatečnou bonitou. „Úvěr musí být určen na bydlení a rodiče musí mít dostatečný příjem,“ dodává Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

U Wüstenrotu může mít student až šest spoludlužníků, takže mu může ručit i celá rodina. U Českomoravské stavební spořitelny lze převést na bonitního zletilého potomka nárok na úvěr ze stavebního spoření, nikoliv tzv. meziúvěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám