Hlavní obsah

Finanční stres vhání Čechy do náruče lichvářů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů, kteří se ocitají ve finančním stresu, se stále nechá snadno zmást v tom, kolik reálně zaplatí za úvěry a tzv. výhodné půjčky. Navzdory tomu, že se o raketovém zadlužování domácností a lichvě hovoří téměř každodenně, pořád se řídí jen inzerovanou výší úroků, která může být lákavá až podbízivá, ale jen na oko. Rozhodující jsou totiž skutečné náklady, které lidé ve výsledku musí uhradit, jinak si je podají vymáhací agentury nebo exekutoři.

Článek

Vyplývá to z bleskového průzkumu o tom, podle čeho si lidé vybírají půjčky, který pro Právo uskutečnila na vzorku 1500 svých klientů jedna z největších úvěrových firem na trhu zaměřená především na snadno dostupné spotřebitelské půjčky.

Češi se při rozhodování o půjčce řídí hlavně výší úrokové sazby. Ta je nejdůležitějším kritériem pro 60 procent lidí. Výše splátky je až na druhém místě a představuje rozhodující údaj jen pro 40 procent dotázaných.

„Při výběru půjčky je ale nutné sledovat i další parametry, jako jsou RPSN, respektive výše celkové částky, kterou člověk přeplatí. Nikdy se nenechte zlákat první nabídkou, a to i za situace, že peníze potřebujete rychle,“ zdůraznil pro Právo Tomáš Siegler z úvěrové firmy.

Nebankovní půjčky i peníze od lichvářů jdou stále více na dračku, aniž lidé jejich podmínky vůbec studují, neboť jsou ve stresové situaci. Obvykle to chodí tak, že z banky je už vyhnali pro nízký příjem a vysoké závazky, a tak jdou do úvěrové firmy a nakonec s prosíkem za spekulanty s lidskou nouzí. A ti je pomalu a s jistotou dorazí, tedy připraví je osobně, nebo když už nic nemají, tak i jejich nejbližší příbuzné úplně o všechno.

Třeba tak, že si chodí pro splátky přímo výběrčí, pak po čase najednou nepřijde, ale lichváři to rázem otočí proti dlužníkovi a nechají mu sebrat třeba střechu nad hlavou s argumentací, že přece neplatil v termínech, přičemž vše mají papírově podloženo a podepsáno.

Přes 40 % domácností s penězi nevychází

Lidé jsou stále více náchylní k často vyděračským podmínkám půjček, protože jak Právo zjistilo ve svém bleskovém internetovém dotazování, kterého se účastnilo přes 43 500 čtenářů, nad okrajem finanční propasti balancuje už bezmála polovina domácností.

Přes 41 procent hlasujících totiž připustilo, že nemá často peníze ani na potřebné věci, a dalších bezmála 30 procent uvedlo, že každý měsíc vychází tak tak. Když se tedy například doma něco porouchá, ať už je to auto, nebo pračka, a výdaj má být větší než pět sedm tisíc, nezbývá jim na to. A tak to často řeší půjčkou, čímž se ale finanční čamrda může pořádně roztočit až tak, že člověk přijde o střechu nad hlavou.

„Mnozí dlužníci místo toho, aby dluh řešili již od počáteční fáze, jsou pak překvapeni, o kolik se jejich dluh navýšil, nebo nechají případ dojít až do okamžiku, kdy jim na dveře klepe exekutor,“ míní Kamila Kavka z inkasní společnosti M.B.A. Finance.

„Dlužníci bývají mnohdy zaskočeni nezbytností vlastní aktivity, která je potřebná pro podání Návrhu na povolení oddlužení (tzv. osobní bankrot),“ potvrdila vedoucí Občanské poradny Remedium Lena Tomšů.

Podle ní od roku 2008 v občanských poradnách výrazně narůstají počty případů lidí, pro které je osobní bankrot už jediným možným východiskem, byť to znamená v podstatě pět let žít o chlebu a vodě. „Od roku 2010 stoupl o více než 50 procent zájem o konzultace zaměřené přímo na pomoc s vyplněním a podáním Návrhů na povolení oddlužení. S dlužníkem musíme jeho situaci často řešit i půl roku,“ dodala Tomšů.

Bez partnera, prosím

Mezi další parametry, které jsou pro lidi rovněž důležité při výběru půjčky, patří podle úvěrové firmy možnost předčasného splacení kdykoli a zdarma (19 procent), nulové poplatky za pořízení a vedení úvěru (16 procent) a rychlé vyřízení bez nutnosti ručení (15 procent).

Zajímavé je, že deset procent respondentů uvedlo, že je pro ně podstatné, aby do žádosti o půjčku nebyl zahrnut partner nebo partnerka, dvanáct procent preferuje půjčky bez nutnosti dokládat účel půjčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám