Hlavní obsah

Finanční poradna: Při nakupování ve slevách se nenechte napálit

Letní výprodeje jsou v plném proudu. Obchody lákají na slevy v řádu desítek procent. Ovšem ne každá nabídka je opravdu tak výhodná, jak se tváří. Triky prodejců a jejich agresivní marketing přitom lze jednoduše prohlédnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ceny mohou být uměle navýšené

Než po neuvěřitelně výhodné nabídce skočíte, vytaste mobilní telefon a zjistěte si, kolik stejné zboží stojí u konkurence.

Obchodníci často ceny na pár týdnů uměle zvýší, aby je pak snížili na původní úroveň a vydávali to za výprodej. Před nákupem dražšího zboží se beztak doporučuje zjistit si obvyklou cenu výrobku už před vstupem do prodejny.

Slevy se často týkají jen drobného zboží, zatímco ceny většiny sortimentu mohou zůstat beze změny

Co když je ale inzerovaná cena skutečně výrazně nižší než všude jinde? Pokud se nejedná o sezónní výprodej, loňské zboží nebo likvidaci prodejny, pak to asi má nějaký háček. Když už po takové nabídce sáhnete, tak raději jen u důvěryhodných prodejců. A zohledněte veškeré náklady, zejména na dopravu.

Je hezké, když objevíte určité zboží o tisícovku levnější. Pokud se ale na produkt v akci nevztahuje doprava zdarma anebo jej musíte vyzvednout z druhého konce republiky, nakonec třeba zaplatíte víc.

Jak nenaletět na triky prodejců
Výhodnost nabídky srovnejte s cenou zboží u konkurence
Zahrňte všechny náklady, např. cestu nebo dopravu
Pozor na extrémně nízké ceny, nakupujte u důvěryhodných prodejců
Ověřte si podmínky akce a nenechte si vzít svoje zákaznická práva

Reklamovat lze i zlevněné zboží

Mějte na paměti, že všichni obchodníci používají vysoké slevy především jako návnadu. Často se týkají jen drobného zboží, zatímco ceny většiny sortimentu mohou zůstat beze změny.

Některé slevy pak platí pouze při nákupu nad určitou částku, anebo je sleva podmíněna vlastnictvím zákaznické karty.

Vždy si dejte pozor, abyste skutečně zaplatili slibovanou částku. Pokud čísla na účtence nesedí, nebojte se ozvat. Také si nenechte namluvit, že se na zlevněné zboží nevztahuje záruka. Na reklamaci máte právo a při nákupu on-line můžete zboží do 14 dnů bez udání důvodu vrátit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám