Hlavní obsah

Finanční poradna: Praktické rady na spoření do zlata

Novinky, bab

Úroky na bankovních účtech stále klesají a kromě spoření dotovaných státem už nezbývá moc příležitostí, kam ukládat peníze. Kvůli nejistotě na trzích lidí stále častěji volí reality nebo drahé kovy. Jak probíhá právě takové spoření do zlata a vyplatí se?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s Pavlem Rybou ze společnosti Golden Gate CZ jsme pro vás připravili několik rad a tipů.

Proč vlastně spořit do zlata?

Hlavním důvodem, proč lidé kupují zlato nebo s ním spoří, není vidina rychlého zbohatnutí, ale dlouhodobá ochrana majetku před znehodnocením.

Fyzické zlato představuje jistotu, která finančním produktům může chybět. Jeho obrovskou výhodou je, že se mu nejvíce daří v období nestability.

„Navíc, není dobré soustředit se jen na jednu formu spoření, bezpečné je ukládat peníze na více místech pro případ ekonomické či finanční krize,” doporučil Ryba.

Co udělat, když chci začít spořit do zlata?

Při spoření si určíte cílovou částku a nastavíte si trvalý příkaz. Mimořádné splátky jsou samozřejmě možné. S každou platbou si nakupujete kov za aktuální cenu, a jakmile naspoříte celou cihličku, fyzicky si ji odnesete. Každá cihla má své sériové číslo.

Kdy je dobré začít spořit?

Optimálně tehdy, když si chcete vytvořit rezervy například na důchod nebo pro děti či vnoučata. Cena zlata je nyní poměrně nízko, poslední měsíce ale jeho cena opět roste.

„Chytrý investor kupuje v době, kdy je zlato levné,” uvedl Ryba.

Účelem spoření do zlata je udržení hodnoty úspor, protože kupní síla peněz stále klesá. Vyplatí se spořit déle než pět let.

Za jak dlouho na cihličku naspořím?

Záleží na výši splátek a na velikosti slitku, do kterého si spoříte. Průměrně si klienti sáhnou na první cihličku zlata přibližně za šest měsíců.

Jak bezpečně koupit a prodat zlato?

Je nebezpečné nakupovat drahé kovy u obchodníků, kteří je fyzicky nedodávají, ale nabízejí pouze jejich skladování. Kdo se rozhodne koupit si zlato nebo na ně spořit po měsíčních splátkách, měl by využít pouze prověřené společnosti, u kterých je možné kov kdykoli prodat zpět. Firma, která zlato prodala, musí také garantovat to, že je koupí nazpět.

Ověřit pravost uncového slitku si může každý sám, a to na základě jeho rozměru a váhy, který uvádí každá slévárna na svých webových stránkách.

Další možností je zajít na Puncovní úřad.

Co když chci spoření zrušit? Jsou nějaké sankce?

Spoření do drahých kovů je možné kdykoli zrušit, přerušit, nebo třeba i navýšit. Uspořené peníze samozřejmě vrátíme střadateli.

Je moje spoření pojištěné?

Spoření do zlata není pojištěno podobně, jako je tomu v případě některých peněžních spořících produktů. V rámci zlatého spoření klient totiž nakupuje na splátky cihličky zlata, které si ihned po jejich dospoření fyzicky přebírá.

Co když firma zkrachuje? Co se stane s penězi?

Pokud spoříte se společností, která průběžně předává klientům naspořené cihličky zlata, neriskujete téměř nic. Naspořené zlato máte již doma.

Případná ztráta může činit maximálně jednotky tisíc korun z cihličky, kterou jste si ještě fyzicky nepřebrali. Jsou to minimální rizika ve srovnání s peněžními investicemi do fondů nebo jiných produktů.

Je nějaký úrok na penězích, které spořím?

Zlato nenese žádný úrok. Peníze do zlata nejsou tedy nijak úročeny. Podstatou investice do zlata je kapitálový zisk, protože cena zlata prudce roste, pokud roste inflace nebo pokud panuje nejistota v ekonomice či na kapitálových trzích.

„Od roku 2000 cena zlata na burze průměrně rostla o více než 21 procent ročně. Jenom od počátku tohoto roku zlato zhodnotilo o více než 20 procent,” upozornil Ryba.

Kde všude můžu slitek prodat?

U jakéhokoli kupce po celém světě. U ověřených firem je možné kov kdykoli prodat a peníze za něj dostanete do 24 hodin. Nejlepší je prodat zlato zpět přímo firmě, u které jste si jej koupili, ta by měla garantovat odkup.

Investice do zlata není zatížena DPH a nepodnikatelské subjekty nedaní ani kapitálový zisk z něj.

Kde nejlépe zlato skladovat?

Pořekadlo říká, že se zlato dobře schovává, ale špatně hledá. Kov v hodnotě jednoho milionu se klidně vejde do krabičky od cigaret. Není tedy důvod mít obavy z problémů s jeho uskladněním doma.

Nejvhodnější jsou asi domovní trezory nebo bankovní či nebankovní bezpečnostní schránky. Pořídíte je za několik málo tisíc korun ročně.

Je lepší koupit fyzické zlato nebo třeba jen certifikát na zlato?

Platí jednoduchá rada, že když se člověk rozhodne koupit zlato, měl by mít možnost si ho potěžkat. Nakupovat drahé kovy v podobě certifikátů nebo investic do zlatých fondů se totiž nemusí vyplatit.

Na trhu je totiž asi jen deset procent cihel, tedy reálného investičního zlata, zbytek je jen virtuální trh - takzvané papírové zlato, které fyzicky vůbec neexistuje. Člověku pak zůstane v ruce jen výpis z účtu.

Jak velký podíl by mělo zlato v úsporách zaujímat?

To je velmi individuální. Záleží na povaze, věku i majetkových poměrech každého investora. V dnešní ekonomicky nejisté době se nejčastěji doporučuje mít ve zlatě alespoň 10 – 30 procent úspor nebo majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám