Hlavní obsah

Finanční poradna: Podle čeho vybírat solidního věřitele

Novinky, bab

Mnozí Češi řeší nedostatek financí půjčkou. Tuzemský trh je doslova zasycený různými nabídkami úvěrových produktů. Pokud se dostanete do situace, kdy budete půjčku potřebovat, věnujte dostatečný čas a pozornost výběru skutečně solidního věřitele. Ve spolupráci s finančními odborníky přinášíme několik rad a tipů, na co se zaměřit.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Má společnost licenci?

Pravidla fungování úvěrových společností a bank jsou nyní výrazně přísnější, jejich činnost hlídá Česká národní banka (ČNB).

„Od července 2018 by už na úvěrovém trhu neměla působit žádná firma, která neprošla velmi přísným sítem ČNB a nedostala od ní licenci. Právě ta by měla být pro klienty zárukou, že jednají s prověřenou společností,“ upozornil analytik Roman Müller ze společnosti Home Credit.

Ještě několik měsíců bude ale platit tzv. přechodné období, kdy ČNB došlé žádosti o udělení licence teprve posuzuje. Nicméně na trhu už nyní působí společnosti, jež hustým sítem prošly a licenci mají.

Jak si firma vede v nezávislých testech?

Prověřit si danou úvěrovou společnost můžete i prostřednictvím nezávislých testů, které podle různých parametrů hodnotí jak jednotlivé firmy, tak i jejich produkty.

Na konci roku výsledky svých analýz vydaly například Navigátor bezpečného úvěru nebo organizace Člověk v tísni. Zaměřují se na bezpečnost, solidnost i transparentnost úvěrových firem. U společností, jež se umístily na prvních místech, byste se proto neměli spálit.

Prověřuje společnost žadatele?

Varovat by vás mělo i to, že se úvěrová společnost „chlubí” tím, že půjčí každému, tedy i nezaměstnaným, matkám na rodičovské, důchodcům apod. Rozhodně není v pořádku, když se vás při žádosti o půjčku, nezeptá na váš příjem.

„Solidní společnost své klienty prověřuje a kriticky se dívá na jejich schopnost splácet, tedy dostát závazkům. Jestliže to nedělá a dává úvěr i rizikovým zákazníkům, hrozí lidem předlužení a pád do dluhové pasti,” upozornil Müller.

Jak se společnost staví k problémům se splátkami?

Každý dlužník se během splácení může dostat do problému, kvůli kterému jsou pravidelné splátky v ohrožení. Myslete na takovou eventualitu už při výběru věřitele. Ten opravdu solidní totiž svým klientům, kteří jednají zodpovědně, vyjde vstříc.

Pokud se do takové situace dostanete, je důležité o svých potížích včas informovat věřitel. „Věřitel se s klientem pak může domluvit, třeba mu snížit splátky nebo je na čas odložit,“ dodal analytik.

Reklama

Související články

Sloučit je možné i půjčky celé rodiny

Sloučit více půjček do jedné lze už několik let. Češi této možnosti využívají, ovšem mnozí netuší, že je možné konsolidovat i jiné typy závazků, nejen...

Výběr článků

Načítám