Hlavní obsah

Finanční poradna: Jaké produkty je dobré si sjednat k hypotéce

Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro sjednání hypotečního úvěru, banky vám nabídnou i další produkty. Některé z nich jsou nezbytné, zároveň ale mohou mít vliv i na slevu z úrokové sazby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Banky nejčastěji při uzavření hypotečního úvěru požadují běžný účet, pojištění nemovitosti a pojištění schopnosti splácet.

„Běžný účet je důležitý pro splácení hypotéky. Pojištění nemovitosti chrání banku před důsledky znehodnocení předmětu zástavy, kterým je úvěr zajištěn. Pojištění schopnosti klienta splácet chrání věřitele i dlužníka, tedy jak vás, tak i banku,” uvedla pro Novinky.cz Hana Fojtová z OVB Allfinanz.

Pokud si klient tyto produkty zároveň s úvěrem sjedná, může dosáhnout na zajímavou slevu z úrokové sazby.

Běžný účet

Splácet hypotéku lze i z jiného účtu než u banky, která vám poskytne hypotéku. Pokud si ale u stejné banky účet založíte, můžete na tom vydělat, banka vám nabídne slevu. Ta je podmíněna většinou i tím, že vám na účet pravidelně chodí výplata, nebo minimální částka stanovená bankou.

Sleva z úrokové sazby se pohybuje řádově v desetinách procentního bodu - od 0,1 až po 1 procentní bod. Kolik konkrétně měsíčně ušetříte, záleží pochopitelně na výši úvěru a době jeho splatnosti. Z úvěru ve výši jednoho miliónu korun při splatnosti 20 let se úspora pohybuje v rozmezí 50 – 500 korun měsíčně.

Pojištění schopnosti splácet

Druhým nejčastějším doplňkovým produktem, za který banky nabízí slevu, je úvěrové pojištění - pojištění schopnosti splácet úvěr. Ačkoliv mnozí klienti chtějí ušetřit za každou cenu a splátky za tento typ pojištění pro ně představují další zásah do rodinného rozpočtu, mnohdy se skutečně vyplatí.

Hypotéka patří mezi dlouhodobé závazky a nikdy nevíte, co vás v životě může potkat a co může negativně ovlivnit i vaši schopnost úvěr splácet - úraz, dlouhodobá pracovní neschopnost, ztráta dobrého zaměstnání.

Se sjednaným pojištěním schopnosti splácet máte jistotu, že po určitou dobu (například než se vypořádáte s následky úrazu či než si najdete novou práci) vezne část vašeho závazku na sebe pojišťovna.

Sjednáte-li si pojistku, slevy ze sazby hypotéky se pohybují řádově v desetinách procentního bodu.

Pojištění nemovitosti

Zvýhodnění lze získat i za pojištění nemovitosti uzavřené u téže banky v souvislosti s hypotékou. „Majitel nemovitosti její pojištění často řeší ve chvíli, kdy si ji pořizuje. Proč tedy rovnou nevyužít i slevu z úrokové sazby,” dodala Fojtová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám